-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Sep 2023 20:46


-----------------------------------
Roberto 

Nu contest calitatile monturii in furca tip potcoava, consacrata prin folosirea ei de catre Russel W. Porter pentru telescopul de 200'' de la Palomar.
In principiu montura are trei puncte de sprijin si da acces la intreg cerul , datorita potcoavei.
Potcoava nu are insa doar rol static ci primeste si rol in antrenarea in miscarea in ascensie dreapta si astfel devine elementul cardinal al monturii. Va fi nevoie de strung maricel pentru prelucrare, capabil sa faca si operatii de rectificari cilindrice. Deci va fi o piesa scumpa. O asemenea montura este ''pe viata'' si trebuie folosita asa cum a fost conceputa si construita, accepta foarte greu modificari si upgradari  ulterioare.

In anii '90 am avut onoarea de a face parte dintr-un grup de trei persoane care a tradus in limba romana , in intregime, cartea  lui Danjon si Couder ''Lunettes et telescopes''. Aceasta carte acorda capitole generoase fiecarui tip de montura. Am ajuns atunci la niste concluzii pe care le pastrez ca viabile si azi.

Asa ca am sa spun ce as face eu.
Daca as putea sa-mi contruiesc observator, as folosi montura engleza. In principiu se reduce la o axa/ o grinda sprijinita la ambele capete in lagare. Deci are doua puncte de sprijin.
Undeva la mijloc, se ataseaza doua telescoape, de o parte si alta a axului, servind de contragreutate unul pentru celalalt.
Fiind montate lateral fata de ax, instrumentele au acces la intreg cerul iar sprijinirea axului la ambele capete asigura o mare rigiditate.
Un asemenea ax poate fi confectionat din profile de otel sudate oricat de rigid doresti, doar capetele care se lagaruiesc necesita prelucari mecanice precise.
Acest tip de montura se modifica cu usurinta.

Pentru telescoape mari si foarte rigide, montura ecuatoriala germana trebuie evitata, avand doar un punct de sprijin este iremediabil expusa vibratiilor.

Mircea