-----------------------------------
renclod
30 Sep 2023 11:22

Marrakech 01
-----------------------------------
Tudor si Erwin: Multumesc pentru incurajare!

Pana aici v-am aratat numai 2 exemplare.

Acum vi-l prezint pe al treilea. Nici asta nu este clasificat.
Eu il identific cu numele de "Marrakech 01".
Pe asta am dat bani.
Cei doi din primele postari au fost bonus, cadouri daca vreti, nu stiam ca o sa-i primesc atunci cand am negociat pretul.
Asa functioneaza omul asta, "sursa"mea. A fost multumit ca nu m-am calicit, ca l-am lasat sa "castige" un pic la targuiala. Este important, o sa vedeti cand o sa va prezint al 4-lea specimen, tot un bonus.

Acest "Marrakech 01" cantareste 762 grame.
Este un "complete individual" cu crusta de fuziune primara si secundara peste tot, deci nu s-a spart la aterizare.
Cred ca este un Ordinary Chondrite dar, cum nu am taiat nimic din el, nu pot fi sigur.
Inca nici nu l-am bagat in apa ca sa-i calculez densitatea.

Inainte de a tine un meteorit in mana, citeam pe forumuri ca este foarte dificil sa iei decizia de a taia unul si ma minunam, eu tai sau polizez imediat "suspectii" gasiti, care-i problema lor. 
Ei uite ca asa este, cand ai un specimen complet si atat de frumos ca asta, parca e pacat sa-l modifici.
Stiinta poate sa mai astepte putin. 
De altfel, ascultam aseara ce zice Laurence A.J. Garvie, Collection Curator la Buseck Center for Meteorite Studies (Arizona State University) (pe youtube, serialul lui Topher Spinnato). Institutiile sunt actualmente inundate de meteoriti, la Ordinary Chondrites nici nu se mai uita, din NWA ies valuri de specimene, etc.
Aceeasi reactie am vazut-o la cineva de la Cascadia Meteorite Laboratory (Portland State University): de ce sa acorde atentie unei chondrite cand are lunari la dispozitie, gramada, asteptand sa fie clasificati.

O sa mai vorbim de lunari, promit. Exemplarul 4. Maybe.

Acum, "Marrakech 01" de la al dvs, Cornel Dumitru