-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Oct 2023 21:59


-----------------------------------
De doua-trei zile, newtonelul meu 148x752mm este operational.
Nu mai are aproape nimic in comun cu chestia oribila care a fost odata.
Inca si in aceasta dupa-amiaza m-am luptat cu colimarea care este deocamdata buna dar trebuie sa devina perfecta.
( Vreau ca Bula, si colegii lui de clasa, sa fac o fapta buna si sa urc baba in tren dar baba nu vrea ...  :P  Pana la urma o conving eu.)

Atasez trei poze cu noul telescop, doua sunt vederi de ansamblu. Se vede amplasarea subansamblelor si dotarea cu cautatoare RDF si RACI 8x50mm. 
Montura este Penelopa , adica montura azimutala ''pipe'' 1.5''.
Raftul rotativ de oculare apartine monturii.
Atat la oglinda principala cat si la secundara am ''bobite'' = ''bob knobs''.
Am prevazut tubul de la inceput cu ''cardinal'' = acel mic buton sau maner cu care orientez tubul pe directia dorita, de pilda spre ''punctele cardinale''. Sa zicem ca de aceea numesc acest element drept ''cardinal''. 


( Mai sus este bolsitul oficial despre ''cardinal''. 
Adevaratul motiv pentru care-mi place denumirea de ''cardinal'' pentru butonul respectiv este acela ca-mi aminteste de portretul Cardinalului Mazarin si de barbita aia a lui de tzap. Imi aminteste de aventurile muschetarilor, de putina scrima pe care am apucat sa o invat intr-o iarna la Castelul din Carei ...
De barba de tzap a lui don presedinte Constantinescu nu am nici o placere sa-mi amintesc,  mai ales de cand a devenit pudelul de companie aL toasului iliescu la fiecare Zi Nationala de 1 Decembrie. )

Se vede si excelentul focuser complet metalic de numai 65 mm inaltime, primit de la Erwin.

Aseara pe un cer paclos am rezolvat M37, M36 si M38 in Auriga. S-a zarit slab si NGC 1907.
Am gasit roiurile numai prin tintirea cu RDF, in cautatorul RACI oricum nu se vedeau stelele slabe, sterse de pacla groasa.
La zenit cerul a fost mai curat si am vazut deja la 25x galaxia satelit M110, cu M31 si M32 in acelasi camp.

Da, iata cu adevarat un telescop ideal pentru un incepator. 
Are o combinatie foarte echilibrata de apertura, camp vizual real de doua grade, volum mic + greutate mica, maniabilitate si ergonomie.
Cu asa ceva ar fi trebuit sa incep la 12 ani astronomia de amatori ...
Ma bucur sa am acest telescop macar acum, cu aproape cinci decenii mai tarziu.

Mircea