-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Oct 2023 22:30


-----------------------------------
Erwin

Ai contribuit si tu.
 
'' Merci beaucoup'' ... ca sa vorbesc asemenea lui ''mon ami, Monsieur le Cardinal Richelieu'' !

In privinta timpului de utilizare ai dreptate intr-un fel.
Contrar opiniei larg raspandite printre amatorii din ziua de azi, am citit afirmatii transante ale unor autori  foarte cunoscuti in domeniul nostru ca iti trebuie o viata intreaga sa vezi tot ceea ce iti poate arata un telescop de sase inch.
Desigur, pe un cer bun nu pe chestia pacloasa si maloasa, de un gri dezgustator cu care au inlocuit-o politrucii si mai dezgustatori ai lumii.


Aseara, Vineri 13 Octombrie am obtinut indicii concrete cu privire la calitatea oglinjoarei Sky Watcher D= 148mm.
Pe un cer inundat de nori subtiri, am facut teste la duble. De obicei, norii sunt asociati cu un seeing mai calm, de aceea am si insistat.
Din pacate, turbulenta a fost maricica, undeva pe la Pickering 5/6:

https://www.damianpeach.com/pickering.htm

La care mai venea norul cand ti-era lumea mai draga, de abia se mai vedea steaua apoi te ademenea vreo cinci-zece minute ... ''plec imediat, acusi, acusi ... m-am razgandit''. :evil: 

Una peste alta, am facut urmatoarele teste folosind grosismentele 25x/:XCel 25mm + 107x / TS 7mm UWA +150x/ Radian 5mm + 188X/ Lacerta 4mm UWA :

- Polaris, separatie 18'', Delta m = 7, rezolvat+ separata la 107x. Probabil ca ar fi fost rezolvata la mariri mai mici dar nu am si deci nu folosesc asa-numitele ''oculare de baba''.

- Delta Cyg, sep = 2,7'', Delta =3,4 , rezolvata + separata la 150x.

- Lambda Cyg, sep = 0,93'', Delta = 1,5. Am vazut ceva ''fluturasi'' acolo dar prea nesigur.Negativ.

- STT 410, sep= 0,89'', Delta = 0.1, rezolvata si separata cu puntita foarte ingusta si fluctuanta dar prezenta.

- STF 2, sep = 0,96'', Delta = 0,2 , rezolvata si clar separata, mai bine vizibila ca STF 13.

- STF 13, sep = 0,97'', Delta = 0, rezolvata si clar separata. Are stele mai slabe.

Dar ''cireasa de pe tort'' sau, ca sa vorbesc iar in limba Cardinalului, ''le chef d'oeuvre'' a fost chiar la sfarsit. Pana ce m-am distrat cu stelele de mai sus, Pleiadele s-au ridicat undeva pe la 45 grade altitudine. Asa ca mi-am luat inima in dinti si am efectuat ultimul test, un fel de ''salto mortale'' afectiv.
(Afectiunea mea pentru un telescop - da, recunosc, am sentimente :oops: :oops:  ... j'aim les telescopes  - este conditionata nici de pret, nici de aspect. Numai de performanta.)
E vorba despre steaua dubla 7 Tauri / 7 Tau / STF 412, testul ''ca la carte'' al telescoapelor de 150mm care trebuie sa aiba puterea de rezolutie = 0,78'':

- 7 Tau, sep = 0,78'', Delta = 0,26. Rezolvata sub forma de ''semnul infinitului'' la 188x, fara separatie.

Concluzie: trebuie sa continui testele cu grosismente mai mari !  :P 

Mircea