-----------------------------------
gpaunescu
23 Oct 2023 09:38


-----------------------------------

....
Nu îmi dau seama cum vei printa un &#537;ablon pentru un tub de newtonian pe o imprimantă 3D? Este mult prea lung &#537;i rugos la suprafa&#539;ă, greu de rezolvat după aia să fie perfect neted fără o muncă suplimentară de chituit, vopsit, &#537;lefuit... Va costa mai mult ca un tub gata făcut.

Mersi pentru sfaturi; din pacate nu cred ca pot rezolva numai cu alte gauri. O sa mai verific.

Tubul pe care vreau sa-l  printez, o sa fie alcatuit din 3-4 parti (de 300mm inalte) imbinate. Ma gandeam sa le lipesc la imbinari cu un adeziv puternic (oricum sa suprapun o parte de vreo 5cm din fiecare tub). 

Apoi as mai printa 3 suporti cu spite, ca sa pot pune tubul pe un ax mai subtire; dar asta o sa vad daca e necesar dupa ce fac tubul, pentru ca s-ar putea sa nu fie necesar.

In ceea ce priveste netezimea tubului: de ce as vrea sa fie perfect neted? La interior oricum pun velur, 
Iar la exterior imi place textura care ramane (se vede in pozele din linkul de mai jos).

Materialele m-au costat vreo 300 euro (deci cam jumate din pretul unui tub cumparat)

Aici se poate vedea procedeul de urmat:
https://www.flickr.com/photos/125134422@N06/albums/72157665075332593/with/26271511900/
Am vorbit cu cel care a facut asta si mi-a dat reteta lui si modul de lucru (daca e cineva doritor, poate sa imi lase mesaj; oricum dupa ce termin de facut o sa descriu aici pe site procedura).

Mai greu a fost sa fac upgrade la imprimanta mea (ender 5 ) la un pat de 350x350, ca sa pot printa elemente mai mari (am refacut tot cadrul).
Dar mai am numai niste reglaje de facut si ma declar satisfacut.

Din pacate s-ar putea ca sa nu pot realiza tubul inainte de venirea primaverii, din cauza temperaturii de afara. Trebuie sa fie peste 12 grade. Nu stiu daca e safe sa fac intr-o masarda, daca o ventilez ca lumea; o sa mai studiez.