-----------------------------------
dmtr69
27 Oct 2023 12:20


-----------------------------------
Nu-i nevoie sa dai jos primara. Pune o foaie de hartie in spatele secundarei, fixata cu un mic magnet de tub. Mai poti pune o coala pe partea opusa focuserului, desigur de alta culoare, sa zicem portocalie. Asa vei vedea prin gaura de la Cheshire (sau "sight tube" ) un cerc alb cu un inel portocaliu pe exterior. 
 Ca sa estimezi mai bine latimea egala a acestui inel (respectiv cat de rotunda se vede secundara), aceasta latime trebuie sa fie cat mai mica, deci probabil este nevoie de un Cheshire lung. 
Exista si "concentratoare"- un fel de "sight tube" cu iesire pe un plexi gravat cu cercuri concentrice. Sunt destul de bune.
 Si metoda vizualizarii in mod egal a clemelor de fixare a principalei, este destul de buna, dar mai putin precisa.
Primara o colimezi cu Cheshire clasic (cu oglinda si reticul). 
Pentru colimarea laserului eu am fixat o oglida zenitala de 2" pe masa, laserul urmand ca se centreze prin greutatea lui. Tinta- o coala de hartie cu reticul, aflata la 1,5-2m departare (o poti pune si mai departe pentru o precizie mai buna- eu am folosit o camera cctv si un monitor ca sa vad bine miscarea punctului laser)