-----------------------------------
Erwin
07 Noi 2023 07:51


-----------------------------------
S-a observat! Doar că au fost destul de slab vizibile, mai des din nordul &#539;ării &#537;i din Transilvania, dar Alex Conu a văzut din Alexandria în 2000. 

Fotografic se văd mai bine decât vizual cele ro&#537;ii a&#537;a că unii nu le-au putut captura decât în imagini. De asemenea, imaginile au timp lung de expunere, adună mai mul&#539;i fotoni proveni&#539;i de la emisiile aurorei &#537;i sunt prelucrate pentru a scoate în eviden&#539;ă fenomenul. 

Cele mai spectaculoase pe care le-am văzut au fost făcute în Finlanda, cu toate culorile, ceea ce indică nivele de ionizare multiplă. 

Ce a produs acest fenomen? Au fost 3 ejec&#539;ii de masă coronală succesive, toate îndreptate spre Pământ (halo CME) suprapuse cu vântul solar ceva mai rapid care vine de la o gaură coronală întinsă, &#537;i ea îndreptată spre Pământ. Erup&#539;ia de filament cea mai mare a venit cu viteză mai mare &#537;i a ajuns din urmă una precedentă, practic s-au suprapus. Altfel energia s-ar fi disipat în spa&#539;iu un timp mai îndelungat. Furtuna geomagnetică a crescut rapid de la G2 la G3, Kp de la 5 la 7 în decurs de câteva ore. Prima ejec&#539;ie de masă a perturbat deja câmpul geomagnetic făcând loc celei mari să ajungă astfel &#537;i la latitudini mai joase. Fenomenul a durat pu&#539;in la aceste latitudini, fiind produs doar de vârful de energie, în timp ce la poli activitatea a fost intensă. Întâmplarea a făcut ca imaginile din nordul Europei să sosească cu întârziere &#537;i să căpătăm impresia că este o anomalie, că nu s-a văzut deloc din nord. De asemenea, camerele din re&#539;eaua ESA Space Weather nu au arătat nimic la ora respectivă. Nu înseamnă că nu era nimic. Pe măsură ce am adunat informa&#539;ii am putut rectifica ideea ini&#539;ială (care nu-mi apar&#539;inea) în postarea de FB.