-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Noi 2023 13:11


-----------------------------------
Dragos

Discutand cu unii colegi, unul dintre ei isi exprima opinia ca e imposibil sa vedem aurore la noi in tara. Si sunt curios. A mai vazut cineva vreo aurora boreala la noi in tara? Sau este adevarat ce am auzit, ca niciodata nu s-a observat asa ceva la noi?



Este un fenomen rar observabil de la noi dar s-a mai intamplat.

Kosa Kiss Attila din Salonta a observat aurora boreala din Salonta ... candva, in anii '80.
Poti sa ma citezi, am dovada in corespondenta mea.
( Daca e vorba de parteneri pentru o discutie serioasa, voi sapa in arhiva mea ca sa fac poza raportului. Daca-s doar niste inchinatori la ''atotstiutorul'' telefon, nu ma obosesc.)

Cu siguranta afirm ca aceasta nu a fost prima observatie de aurora boreala de pe teritoriul Romaniei.
In revista ''Orion'', An II, Nr.2, Septembrie 1908, pag. 21-22 este relatata observarea unei aurore boreale de catre Victor Anestin din Bucuresti, d. Calude si d. Emil Nemis din ''Tecuciu''.

S-ar putea ca nici aceasta sa nu fi fost prima observatie de acest fel.
Amintirile imi sunt foarte vagi aici dar parca asa imi amintesc ca astronomul clujean Vasile Mioc, in ''Cronica observatiilor astronomice romanesti'', citeaza (si) observatii anterioare de aurore boreale de pe teritoriul Romaniei actuale. De verificat.

Anestin de asemenea a scris un asemenea zapis dar pe acela nu am reusit inca sa-l gabjesc. Nu am cum sa verific.
Spiru Haret a scris si el o scurta cronica astronomica romaneasca, trebuie verificat si acolo.Asta o am.


auriga si toti ceilalti norocosi

Felicitari pentru observarea aurorei boreale !

Mircea