-----------------------------------
catalin dumitru
12 Noi 2023 18:32


-----------------------------------
Parerea mea e ca sunetul de tub nu se poate obtine decat cu tub si cu nimic altceva...

Nu am mu&#537;cat prea tare din epoca lămpilor dar cred că a&#537;a este . Transferul &#537;i dinamica energiei în spa&#539;iu vidat nu poate fi replicat decât într-un spa&#539;iu vidat . De aceea , sinusoida ob&#539;inută în tuburi are forme mai pu&#539;in agresive , mai ales la vârf . Iar limitarea în putere ,prin retezarea vârfului sinusoidei caracteristică tranzistoarelor , se traduce la lămpi în rotunjire .De aceea , lămpile sună mai "cald" .

Tranzistoarele nu mi-au placut niciodata in rolul de amplificatoare, dadeau un zgomot brutal, cu distorsiuni de racordare, cu limitari de amplitudine, armonici aiurea, naspa de tot!

Depinde de schemă , de viteza ei , &#537;i abia mai apoi de calitatea componentelor . Tranzistorul are două mari handicapuri , unul e scaderea amplificării odată cu cre&#537;terea curentului de colector &#537;i celălalt are legătură cu comportamentul în regim de satura&#539;ie .

De aceea , la puteri mari &#537;i foarte mari , schemele electronice ajung să fie foarte complicate .

Pu&#539;ini au încercat cred eu , să facă risipă de "finali" , pe o schemă de putere mică . Rezultatul e absolut spectaculos , mai ales dacă &#537;i alimentarea e zdravăn supra dimensionată .

Foarte fain arată construc&#539;ia ta , Silviu ! Nici nu mă a&#537;teptam la altceva  :) .