-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Noi 2023 00:12


-----------------------------------
Dragos, te rog sa nu o iei personal !

Dar nu este necesar off-setul secundarei.
Este ceva ce se poate face si este bine sa fie facut pentru cei care folosesc newtonianul pentru astrofoto.
Amatorii care fac preponderent observatii vizuale pot sa neglijeze in intregime acest ''cui in talpa''.
Asa zisa necesitate a off-setului secundarei a fost ''descoperita'' dupa aproape trei sute de ani de folosire a newtonienelor pentru observatii. Asta vorbeste de la sine despre cat de necesar este.
Cine crede ca poate sa vada iluminarea neuniforma a planului focal la un telescop fara off-setul secundarei, isi supra-apreciaza, ba mai mult, hiper-apreciaza abilitatile proprii.

Cele de mai sus sunt doar niste opinii.
Sa vorbim acum ''injinereste'', cu cifre.

Sa privim aici, la exemplul unui telescop D= 400mm F/4,5.
Prin introducerea off-setului, se mareste iluminarea cu 2% dar numai intr-un sfert al campului vizual, DACA iluminarea este de 80% la 22mm de axa optica.
In acest exemplu, iluminarea aceea de 80% este obtinuta cu o diagonala de 80mm, deci obstructionare de 25%.

https://www.telescope-optics.net/newtonian.htm

Ei bine, mai ales la telescoapele mici - prin asta inteleg telescoape mai mici de 400mm - obtinerea iluminarii de 80% este utopie. Motivul principal este ba inaltimea exagerata a focuserelor, ba tuburile de diametru prea mic, ba secundara prea mica, ba toate la un loc. Cam ca la toate newtonienele RPC. 

(La newtonianul meu, dat ca exemplu mai jos, am refolosit celulele metalice originale, deci desi reconstruit, si telescopul meu are in continuare ADN chinezesc. Nu-i nici un bai cu asta, dimpotriva. Optimizat fiind prin reconstruire, a devenit foarte bun, chiar excelent.)

Iata exemplul celui mai nou telescop al meu, D=148mm F=752mm. Vezi ''drumul optic'' in atasament.
Cu tot cu focuserul modificat pentru inaltimea redusa la 65mm, abia-abia realizez 75% iluminare la periferia focuserului de 1,25'' adica de 31,7mm. Cu un pic de vignetare: priviti raza galbena a iluminarii de 75%, jos, cum este ''tunsa'' de tubul care ar trebui sa fie cu 2mm mai mare in diametru. (De altfel, aceasta vignetare exista numai ''in mintea'' lui ''Newt for web''  :wink:  poate lamurim alta data.)

Deci la mine raza R = aprox. 16mm.
Mai e mult pana la raza de 22mm din exemplul de mai sus.
Iar obstructionarea mea este de 30% fata de 25% in exemplul de pe telescope-optics.
Ca sa obtin iluminare de 80%, as avea nevoie de o secundara inca si mai mare de 30% si de un tub nou, mai mare + barillet nou + de spider mai mare si de ... stop. Ariucreizi ???  :shock: 

Evident ca am sarit peste off-setul pe care-l consider lipsit de importanta, cu argumente numerice.
Din cele cinci newtoniene operationale pe care le am, numai dobsonianul de 250mm este comercial si are off-set. Cu prima ocazie cand voi demonta telescopul, am sa il elimin.

De altfel, ca sa nu mai suferiti de ''off-setita'', pun o intrebare. :ugeek: 
Care dintre voi are diagonalele, fie ca-s cu oglinda, fie cu prisma ... off-setate ? Sau acelea nu intercepteaza fasciculul luminos la 45 grade ?
Scrie cumva pe fotonul care va fi afectat de off-setare ''valabil numai pentru newtoniene'' iar pe cei care intra in telescoapele care folosesc diagonale ( lunete, Mak, SCT) scrie cumva ''scutit de off-setare'' ?

Mircea