-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Noi 2023 03:00


-----------------------------------
Dragos

Mda, ai luat-o personal.
Te felicit ca tu ai descoperit pe cont propriu necesitatea de a face off-set pentru secundara.

Decat sa emitem opinii subiective gen ''taieri de colturi'', mai bine sa comparam rezultate in cifre.

Cu telescoapele mele am rezolvat, in repetate randuri, stele duble cu separatii de pana la 0,5''. 
Am publicat asemenea rezultate aici, pe blog personal ''Observo.ergo.sum'' si pe situl Astroclubului Galaxis. 
Am facut acest lucru singur dar si impreuna cu alti astronomi amatori, cu ocazia observatiilor in grup ale astroclubului Galaxis.Toate cu telescoape fara off-setarea secundarei. 
Si la dobsonianul de 250mm am gasit o metoda sa anulez off-setarea.
 
Te invit sa ne spui in cifre ce rezolvari de stele duble ai realizat cu telescoapele tale cu off-set al secundarei.
Ar fi utile si niste dovezi ca off-setul a ajutat la obtinerea unor rezultate mai bune.

Ca sa nu existe dubii, repet tocmai pentru incepatorii care au probleme cu colimarea : off-setarea secundarei nu este necesara, este optionala. Dar complica mult procesul de colimare.

Scopul acestui topic este sa-i ajutam pe amatori, mai ales pe incepatori, sa isi colimeze telescoapele Newton. Deci sa aiba un telescop functional.
Dupa care, pot sa aprofundeze si sa treaca la lucruri oricat de complicate poftesc.

Insa, intai si intai, ar trebui ca toti posesorii de telescoape Newton sa aiba sansa sa faca observatii cu un telescop cu imaginea clara precum cristalul , bogata in detalii fine si cu contrastul ridicat adus de colimarea reusita.

Ca toti ''adeptii lui Newton'' sa ajunga acolo, iata in vis frumos dar realizabil !

Mircea