-----------------------------------
dragos.n
15 Noi 2023 11:56


-----------------------------------
Mircea, te asigur ca nu am luat-o personal. Pentru ca nu am nici-un interes de vreun fel in aceasta problema. La fel ca tine si ca ceilalti mi-am exprimat o opinie, din punct de vedere principial.

In ce priveste rezultatele, recunosc faptul ca niciodata nu m-a interesat rezolvarea dublelor. Mult mai mult m-a interesat gasirea unei solutii de a face ca un telescop newton sa fie cat mai versatil, mai usor de transportat, mai usor si mai simplu de folosit, si chiar de depozitat. Si din 2005 am facut si am abandonat, si iar refacut, si tot asa o gramada de proiecte. Poate ca nu o sa ajung la solutia ideala niciodata. In acest sens, ideea ta de a renunta la offsetul secundarei, ca solutie practica, care simplifica utilizarea telescopului, este de apreciat. Si recunosc faptul ca mie nu mi-a trecut prin cap asta. Dar nici nu m-am impiedicat de problema offsetului. Pentru ca eu imi doresc sa gasesc o solutie simpla de a indeparta necesitatea recolimarii, astfel incat sa folosesc un newton cum se foloseste un refractor. Evident, acest lucru e posibil, dar nu e deloc simplu si si nici usor de realizat, cel putin pentru mine. M-a mai preocupat problema obstructiei centrale. Si am avut o idee cu ani in urma, idee pe care am expus-o si aici si pe CN. Insa realizarea acelei idei este scumpa, foarte complicata, iar rezultatul nu e sigur.

Cam asta ar fi ce am de spus in legatura problema offsetului. Si inca odata, recunosc valoarea practica a ideei de a renunta la offset. Daca se face cu precizarea ca solutia corecta tehnic este cu offset.