-----------------------------------
GunDALF
19 Noi 2023 18:33


-----------------------------------
OK, am luat desenul tau, i-am prelungit axa optica si razele marginale si iata ce a iesit ...

Pai exact asta se intampla, de aceea si devierea conului de lumina. Tu ai pus cazul in care oglinda secundara este alungita astfel incat sa-ti iasa pasienta si sa se intalneasca razele pe axa optica. Eu am figurat o oglinda regulata, egala si de o parte si de alta a axei )la fel si principala) nu alungita, care se vede circulara in focuser. Iti mai spun inca o data, unghiurile au fost exagerate special tocmai pentru a vedea ce se intampla.
Mareste tu distanta dintre principala si secundara aia si-o sa vezi ca unghiurile alea se mentin la fel.

Oare de ce au aparut discutiile despre offsetul oglinzii (nu neaparat aici, ci pe la altii mai spilcuiti)? Nu exact din cauza asta? Oi fi eu tampit, dar si ailalti?
Oricum, renunt, ca vad ca te abordeaza binevoitorii si n-as vrea sa devii timorat.

Nici desenul ala nu l-ai nimerit. Corect e ca acesta din attachement.
Tu ai folosit o oglinda excentrica (ireala, cu o axa optica anapoda; ma rog, cand e plana mai merge) si ti s-au intalnit razele unde ai vrut tu. De aceea e nevoie sa impingi secundara catre primara, caci axa ei optica nu e excentrica ca la tine.