-----------------------------------
dmtr69
25 Noi 2023 13:11

M33 &quot;first light&quot; Omegon Astrograph
-----------------------------------
Salut!
O captura de test (in special pentru stele), facuta pe 12 noiembrie, cu noul newton Omegon 8" F4. Expunere- 33 cadre de 5 minute, cu camera color ASI294MC.
 Sunt multe de spus despre acest OTA si nu sunt lucruri pozitive. Am sa o fac separat intr-un topic-recenzie.
 Colimarea am facut-o cu instrumentele mele (Cheshire, laser, concentrator) si perfectionata cu un "autocolimator" Catseye (imprumutat).
 Procesarea este minimalista (fara deconvolutie sau BXT, fara stretch separat al stelelor, fara sharp sau reducere a acestora, fara HDR), pentru a pastra forma acestora si defectele optice (difractii parazite).
 Dupa cum se vede, exista o raza de difractie suplimentara, simetrica (ora 1-ora 7), pe langa acel "glare" vizibil la stelele mai luminoase. Ciudat este ca in sfertul de imagine din stanga-jos, raza de difractie nu mai este prezenta (sau este diminuata).
Cauzele sunt multiple, dar eu ma indrept in primul rand spre primara. Marginea ei nu este perfecta si clemele de fixare pot da si ele ceva difractii. Chiar si suportul ei nu este dat cu vopsea neagra mata (cum au dat cei de la SW), ci este tot vopseaua exterioara (luciosa, "lovitura de ciocan" metalizata).
 Intre timp am luat de la italieni (aproape jumatate de pret fata de ce aveau la TS) un inel deflector (diafragma) pentru primara. Va trebui sa-l vopsesc si pe el (plus alte imbunatatiri pe care trebuie sa le fac).
 -Tubul focuser si corectorul de coma nu intra in calea de lumina. Secundara nu este innegrita pe margini (la SW Quattro este), dar nu cred ca ar da raze simetrice. Pe SGL cineva a avut o problema cu o raza nesimetrica- dupa un an de incercari, a gasit ca secundara era defecta.