-----------------------------------
zoth
26 Noi 2023 11:52


-----------------------------------
Recent am avut pentru o perioada de o saptamana la teste, un binoclu Lacerta Prime ED 10x42. Nu am in intentie sa-i fac un nou review ci mai degraba sa prezint cat se poate de concis cateva aspecte pozitive si mai ales negative pe care le-am vazut si simtit la acest binoclu.

Prima impresie pozitiva ar fi tonul spartan al binoclului pe care il simti la primul contact: constructie simpla dar robusta si bine inchegata, in principal metal si sticla cu unele accesorii din plastic si cauciuc.
Tonul acesta placut la vedere, plateste insa un pret destul de mare, priza mainilor direct pe metal este neplacuta mai ales pe vreme rece dar nu numai. Indiferent de tratamentele electrochimice aplicate pe tuburile binoclului, contactul direct intre maini si metal ramane unul neplacut. In plus, lipsa tesiturilor (de pe tuburi) pentru degetul mare vaduveste priza de o referinta utila.
Optic, binoclul arata o imagine curata cromatic, cu luminozitate mare si contrast bun, o imagine de-a dreptul taioasa. Ca aspect negativ as semnala reglajul foarte critic al IPD-ului si asta nu din punct de vedere mecanic ci optic. M-am chinuit mult sa nimeresc un IPD corect, aveam senzatia ca ba ma trage de un ochi, ba de celalalt, ba de amandoi. In disperare de cauza, am luat binoclul meu 8x30 si am tras de tuburile Lacertei pana am facut corespondenta intre oculare. Dupa aceasta barbarie totul a fost ok, vizualizare normala in ambele oculare. Reglajul asta critic ma duce cu gandul ca prismele Lacertei au fost taiate la limita minim posibila.
Pana aici, un binoclu excelent pentru observatii terestre diurne. Seara pe cer lucrurile se mai schimba nitel, imaginea lunii, a lui Jupiter si Saturn corecte, atat cat poate un 10x insa stelele mai luminoase raman usor mai mari decat ar trebui sau mi-ar place mie. Ar fi o exagerare sa spun ca Prime face stelele "grase" dar nici cum trebuie nu arata, lumina nu este stransa suficient de bine. La magnitudinea stelara am facut teste comparative cu panarama mea de binoclu 8x30 in mai multe seri. Cu mare greutate am gasit intr-o singura sedinta doua stelute vizibile in Lacerta cu vedere indirecta pe care nu le-am putut detecta in 8x30. Stelele erau atat de palide in Lacerta incat erau foarte greu de detectat si cu vederea periferica, erau doar momente de aparitie dupa care se volatilizau. Asta m-a determinat sa am ceva dubii cu privire la transmisia de lumina. Din aceasta cauza dar si din aspectul stelelor nu as recomanda acest binoclu pentru astro.
Cam asta a fost experienta. Dupa mine performantele optice ale binoclului nu justifica pretul de comercializare.

binoclistul Grushkin  :)