-----------------------------------
zoth
02 Dec 2023 12:10


-----------------------------------
Pentru ca in timpul testelor am simtit acest binoclu ceva mai deosebit si oarecum iesit din tiparele clasice, m-am uitat ieri pe situl Vanguard sa vad cu cine am avut de a face  :) 
Am gasit pe site cateva specificatii interesante ale acestui binoclu care mi-au confirmat presentimentele avute. Am sa trec mai jos cateva din cele ce mi s-au parut mai interesante:

- material prisme SK15, un crown dens cu indice de refractie mai mare decat al clasicelor de acum BaK4 si BK7. Aceasta proprietate permite unghiuri mai ascutite pentru reflexia interna totala decat in cazul celor doua sticle mentionate anterior. O proprietate care sigur avantajeaza prisma Pechan cel putin.
- sticla ED a obiectivelor provenita de la producatorul Hoya. Dupa raspunsul cromatic observat de mine cred ca este vorba de sticla FCD1.
- gratie mai multor factori printre care si a AR-ului folosit, transmisia de lumina a binoclului ar fi mai mare de 92%, aspect pe care l-am sesizat usor comparand Vanguard-ul cu porro-ul meu si cu Prime ED Lacerta.
Despre valoarea absoluta a acestei transmisii nu ma pot pronunta.
- o perioada de garantie extinsa la 25 ani ceea ce spune ca producatorul isi asuma o sarcina importanta deci are incredere in acest model.

Si un aspect neplacut, pretul actual de 500 dolari, cumva redus de la o valoare mai mare.

Un binoclu mai deosebit asadar, dupa cum am simtit de la primele teste si care zic eu merita atentia astronomilor amatori de binoclism.

https://www.vanguardworld.com/collections/binoculars/products/endeavor-ed-iv-8x42