-----------------------------------
iulian90
06 Dec 2023 01:00

Spectroheliograf cu retea de difractie de 1800l/mm
-----------------------------------
Salutare tuturor. 

Anul acesta am primit o retea de difractie de 1800l/mm din partea lui @catalin dumitru si mi-a adus-o @Erwin pe la inceputul verii si am intreprins primele incercari in domeniul spectroheliografiei. 

Mai intai am construit un spectroscop cu aceasta retea de difractie cu care am studiat spectrul solar si cu care am obtinut o rezolutie fara pecedent a spectrului solar. 
Spectroscopul respectiv a fost construit si dupa o schema optica noua, numita Littrow, in care acelasi obiectiv de luneta serveste atat ca colimator cat si ca luneta analizoare, fiind inzestrat cu o diagonala speciala, ca un releu pentru fascicolul incident si cel difractat de retea, pe care era montata o fanta reglabila dar si ocularul de vizare sau o camera. 
Diagonala mai avea oglinda inauntru, asezata in asa fel incat sa nu intre in fascicolul incident care venea dinspre fanta pe deasuprea ei spre retea si sa reflecte spre ocular doar fascicolul difractat si reflectat inapoi de reteaua de difractie. Obiectivul folosit a fost unul de 50mm cu focala de 360mm. 

Apoi am facut o noua constructie complet diferita de prima, care sa poata fi transformata cu usurinta intr-un spectroheliograf ,la care am folosit o luneta de 60mm cu focala de 700mm si am facut o noua diagonala-releu, mai bine dimensionata, cu fanta reglabila cu lame din alama, bine prelucrate, slefuite cu oxid rosu de fier, pe sticla mata. Am folosit la diagonala si oglinda de diagonala clasica mai groasa si mai buna. 
Noul spectroscop avea rezolutia spectrala mai mare decat primul, undeva pe la 0,24 Angstromi/pixel pemtru camera Point Grey, pe care am folosit-o in acest caz. 
Dupa ce am finalizat, reglat si testat spectroscopul, i-am adaugat inca un obiectiv, cel de 45/550mm, care sa focalizeze imaginea Soarelui pe fanta si astfel l-am transformat intr-un veritabil spectroheliograf ,cu care puteam face spectroheliograme in banda ingusta la discul solar. 
Desigur ca primele rezultate nu au fost prea bune din pricina lipsei de experienta in acest domeniu al spectroheliografiei si a unor deficiente de constructie la spectroheliograf, fiind la inceput. Deasenenea, in spectroheliografie m-am confruntat si cu noi provocari, precum vantul, care poate afecta mai mult scanarile decat capturile clasice  in WL, dar si cu erori datorate monturii, factori care pot duce la deformari ale discului solar dupa prelucrare sau la aspect "zimtat" al detaliilor. Dar cu timpul am remediat deficientele  spectroheliografului, astfel inbunatatindu-l , pe de alta parte am invatat din ce in ce mai bine tehnica de scanare a discului solar si am capatat experienta si la urmatorele teste am inceput sa obtin rezultate din ce in ce mai bune. Am constatat ca conteaza si cat de rapida este camera si cu cat are FPS-ul mai ridicat cu atat este mai bine deoarece scurteaza durata capturilor si influenta factorilor externi precum vantul sau erorile periodice ale monturii asupra rezultatului final este mai redusa.

Dupa ce am pus la punct cat de cat spectroheliograful  am inceput din vara si pana in toamna sa fac mai regulat capturi in banda ingusta la Soare, in H-alpha, H-beta ,Ca-H si Ca-K, dar in ultima vreme si in He-D3 sau Na-D1/D2. 
Au fost zile in care prindeam protumberante si filamente destul de mari si pronuntate, in special in H-alpha ,unde se vad cel mai bine protuberantele, dar si in H-beta, unde filamentele se vand mai fine si fondul discului solar cu textura faina, iar in Ca aspectul discului solar este total diferit de cel in Ha sau Hb, mai intunecos, cu aspect ca de scoarta fisurata. In imaginile pe linia He-D3 discul solar arata cam la fel ca in WB , cu diferenta ca in zona regiunilor active in care apar niste nori mai intunecati slab vizibili de heliu expulzat in urma eruptiilor solare. 

Este foarte interesanta spectroheliografia, poti observa detalii sau fenomene care in lumina alba nu se pot observa iar cu experienta si dotarea adecvata (camera si montura buna) si conditii bune, fara vant , cu un astfel de spectroheliograf se pot obtine imagini care se apropie ca claritate de imaginile obtinute cu filtre de banda ingusta care costa foarte mult.