-----------------------------------
iulian90
06 Dec 2023 21:19


-----------------------------------
Intradevar, spectroheliograful este doar fotografic. Pentru vizual, ar trebui un sistem mecanic cu doua fante mobile vibrante, una la intrare, cealalta la iesirea din spectroheligraf pentru a baleia atat fascicolul incident cat si cel difractat de reteaua de difractie. 
Principiul este oarecum asemanator cu cel al tuburilor CRT de la vechile televizoare si se bazeaza pe fenomentul de "remanenta" a retinei ochiului uman. Astfel se pot observa vizual imagini monocromatice in banda ingusta. 

Sunt mai multe variante de astfel de sisteme opto-mecanice pentru construirea unui spectrohelioscop, in afara de sistemul cu fante vibrante mai exista sistemul cu fante rotative, montate pe un disc actionat de un motor, sau cel cu prisme rotative. Insa toate aceste sisteme necesita multa precizie in constructia lor. Poate in viitorul apropiat voi construi si eu un spectrohelioscop bazat pe sistemul cu fante vibrante sau rotative.
 
Da, in ultima vreme am construit si o varianta compacta tip "folded", dar cu focala mai lunga ce permite o dispersie mai mare si totodata si imagini mai mari si mai detaliate cu discul solar, pentru ca varianta lunga avea anumite defecte de constructie ce nu le-am putui rezolva, printre care rigiditatea relativ slaba a constructiei,fiind sensibila la vant. 
Varianta compacta de spectroheliograf am facut-o cat mai rigida, fiind mai imuna la vant ,dar este mai grea decat varianta lunga. 
Am folosit aceeasi retea de 1800l/mm de pe varianta lunga si cateva componente mecanice si optice luate de pe acesta (obiective, cu execeptia celui de 45/550 care a fost inlocuit cu cel de 60/700, sistemul de reglaj pentru reteaua de difractie si suportul acesteia), la noua varianta compacta de spectroheliograf insa am facut si alte componente noi. 

Sursa de inspiratie pentru acest tip de spectroheliograf Littrow a fost un articol publicat de un astronom italian pe nume Fulvio Mete. 
El a imaginat un astfel de spectroheliograf folosind principiul de autocolimare Littrow, care permitea o constructie mai compacta si mai usoara, cu doar doua lunete (una pe partea de spectroscop, cealalta pentru focalizarea imaginii Soarelui pe fanta partii de spectroscop) decat un  spectroheliograf clasic care foloseste 3 lunete (doua pe partea de spectroscop, ca colimator, respectiv analizor, si o a treia luneta pentru focalizarea Soarelui pe fanta) fiind mai complex si mai greu, pentru aceleasi performante si parametri.

http://www.lightfrominfinity.org/VHIRSS/VHIRSS.htm

O alta sursa importanta de inspiratie pentru constructia unui spectroheliograf mai este si aceasta:

https://solarchatforum.com/viewforum.php?f=8

Aici sunt multe topicuri despre constructia unui spectroheliograf, dar si imagini facute de astronomi care si-au construit astfel de instrumente, ori tutoriale despre procedee de achizitie spectroheliograme, reglaje si colimare pentru asemenea instrumente, etc.