-----------------------------------
dmtr69
07 Dec 2023 20:36


-----------------------------------
Actualizarea situatiei imbunatatirilor. Este vreme de surubarit, nu de poze.
-Mi-am luat diafragma pentru primara (printata din PLA), de la italieni, ca era mai ieftina (Am incercat sa-mi fac si eu una pentru newtonul de 6", din pertinax negru, insa cu pila nu am reusit sa fac muchiile asa perfecte). Materialul era cam lucios, asa ca am luat si niste vopsea mata (Noctutec SL-94). 
Cum nimic nu merge din prima (diafragma era pentru SW), gaurile erau de 4mm, iar mie imi trebuiau de 5mm si mai apropiate. Am rezolvat problema si am mai taiat si din clemele din cauciuc (depaseau diafragma).
-Nu mi-a placut sistemul cu suruburile de blocare a primarei, la egala distanta intre cele de colimare. Nu se simte blocarea mai rigida. 
Am dat alte gauri, cat mai aproape de acestea, si am lipit si niste piulite M6 in interior (inelul de aluminiu avea doar 3mm grosime). Am facut si alte suruburi de blocare, tot din alama, cu rozeta mai mica, ca sa ma apropii cat mai mult.
Suruburile originale au rozete mari (poti sa umbli cu manusi de bucatarie), identice pentru ambele tipuri de suruburi, unele negre (de colimare) si celelalte albe. Dar cum noaptea toate pisicile sunt negre si mai ales ca facem colimarea pipaind suruburile, acestea chiar nu trebuiau sa fie la fel.
Pe inelul purtator al primarei (ce are multe decupari, cu economie de material) am lipit trei placute (tabla de alama de 1mm), in care sa impinga suruburile de bloacare.
-Arcurile suruburilor de colimare au 12,5mm necomprimate. Cand sunt comprimate la 10mm, suruburile sunt deja "la ras", in interiorul inelului, avand doar vreo 1,5mm pana la oglinda (grosimea bucatilor de pluta). Un accident se poate intampla oricui, in timpul colimarii. Zic si eu, ca un prost, filetele astea nu era mai bine sa fie in afara oglinzii? Sau macar sa lipeasca o tablita subtire peste gaura, ca sa opreasca surubul.
Arcurile nu au rezistenta prea mare cand sunt comprimate asa putin, dar totusi ar trebui sa tina bine oglinda, pana cand strangi suruburile de blocare.
Am gasit 3 saibe tip oala, care imi rezolva ambele probleme (saibele puse in spatele inelului purtator, cu arcul in interior). Prin grosimea suplimentara arcul este mai tensionat, iar cand surubul este strans la maxim (saiba" oala" atingand inelul exterior), acesta ramane in limita de siguranta, in spatele oglinzii. 
-Mi-am vopsit si secundara pe spate si pe lateral (dar nu am intrat in bordura tesita, de teama sa nu o depasesc). 
Suportul secundarei are niste gaurele (cam 1 mm adancime) in care intra suruburile de colimare. Posibilitatea de a roti secundara este foarte redusa (poate nu-i un lucru rau, cu exceptia posibilitatii ca focuserul sa nu fie bine pozitionat).
Dar am vazut niste kit-uri de upgrade care aveau o saiba lata de otel, ce se pune intre suruburi si suport. Ce beneficii are asta? In afara evitarii frecarii in suportul de aluminiu.