-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Dec 2023 00:29

Observatii Messier
-----------------------------------
Ei bine, sunt un veteran ... am supravietuit primei ture de observare completa a Catalogului Messier, efectuata in urma cu cativa ani.
Aventura mi-a placut foarte mult dar, asa cum am constatat zilele acestea, amintirile au inceput sa se estompeze. Iar notele din jurnalul de observatii nu sunt suficient de detaliate.
Asa ca m-am decis sa reiau observarea sistematica.

Pentru aceasta initiez acest topic unde  vom discuta despre observarea, respectiv reobservarea obiectelor din Catalogul Messier.
Vom pune accentul pe partea practica: ce, unde, cand, cum sa observam obiectele Messier.
Iar daca vremea va fi potrivnica, vom face si o trecere in revista a acestor obiecte, a caracteristicilor lor mai interesante, vom spune anecdote observationale, istorioare astronomice legate de subiect.

Dupa ce multi ani am observat in mod pompieristic, ocazional, am reusit sa bifez doar cateva zeci de obiecte ale Catalogului Messier.
Nu era bine, asa ca m-am decis la un moment dat ( nu foarte indepartat in timp ) sa observ sistematic obiectele Messier. 
''Am sters tabla'', am presupus ca nu am observat nimic si am reinceput ... cu inceputul.
Dupa cautari atente, am ajuns la concluzia ca pentru observatiile esalonate de-a lungul anului, o metoda  foarte buna este aceea a ''Listele Messier pe anotimpuri'', elaborate de Alan Dyer pentru RASC ( Societatea Astronomica Regala din Canada).

Va invit sa va alaturati si voi acestei ture Messier. 
Iata in atasament obiectele Messier care sunt accesibile pe cerul de seara al iernii.

''Lista Messier de iarna'' a RASC, in atasament.

In semn de respect si pretuire pentru mentorul nostru Charles Messier, punem in frunte portretul sau din vremea cand avea vreo patruzeci de ani, portret realizat de Nicolas Anseaume.

Mircea