-----------------------------------
iulian90
10 Dec 2023 19:09


-----------------------------------
Eu nu as avea probleme in a observa aceste obiecte Messier, am un post de observare in spatele curtii care imi ofera vizibilitate pana sub 10 grade deasupra orizontului spre sud, de unde pot observa M 93 si M 79. 
Singura problema ar fi poluarea luminoasa mai mare in acea zona a cerului care contribuie la scaderea constrastului cerului, dar cu toate astea aceste obiecte nu sunt prea dificile de observat, roiul M 93 se observa relativ bine chiar si in instrumente mici de sub 4" diametru, roiul globular M 79 se vede mai greu dar nu e dificil de observat .

In ordinea dificultatii (legate de obstructionarea de catre copaci sau cladiri) si a apropierii fata de orizont vine si roiul M 41 din Canis Major, care insa e un obiect bine vizibil si de marime aparenta mai mare decat celelalte doua obiecte mentionate anterior. 

Dar seara devreme inca se mai pot observa si obiecte Messier de toamna , iar unul dintre ele, roiul globular M 30 din Capricornus se vede cel mai jos spre orizont, fiind si pe "picior de plecare" in perioada asta, apunand tot mai devreme. 
Apoi mai sunt alte obiecte Messier situate mult mi sus, ca M 77 din Cetus, M 31 Andromeda ,M 32, M 110, M 33 din Triunghiul, M 2 din Aquarius, M 15 din Pegasus si multe altele care merita observate pana ce obiectele Messier de iarna se mai ridica dinspre est. 

Eu voi incepe observarea obiectelor Messier cu telescopul de 150/1400mm, care dispune de o montura Dobson cu trepied inalt, ce permite observarea obiectelor situate mai jos spre orizontul sudic.