-----------------------------------
yo3hsr
15 Dec 2023 21:01


-----------------------------------
Buna ziua.
Da, in primul rand mecanica japonezilor este mult mai atent realizata si asta este foarte important.
Nu veti gasi joc in focuser(de fapt, nu exista joc nicaieri), sau un dioptru care sa functioneze...ciudat.
Totul se misca asa cum trebuie, predictibil si repetabil.
Tuburile sunt bine diafragmate iar portiunea imediat dupa obiective si pana aproape de blocul prismelor este negru mat.
Asta spre deosebire de binoclurile chinezesti pe care le-am vazut care au tuburile striate dar nu vopsite mat iar diafragmarea este facuta mai...economic.
La Luger, marginile lentilelor obiectiv sunt vopsite in negru.
La multe binocluri chinezesti, atunci cand privesti prin obiective spre blocul prismelor, vezi cel putin o latura de prisma in interiorul diafragmei de intrare in blocul prismelor. La Luger acest lucru nu se intampla.
Ambele binocluri Luger lasa impresia de calitate, de lucru inchegat, bine facut.
Imaginile date de ambele tuburi sunt echilibrate, vin in focus la fel de sharp. La unele binocluri chinezesti am observat unele diferente, mai mici sau mai mari adica, in focus, imaginile date de fiecare dintre tuburi nu sunt la fel de sharp.
Iar asta, pe mine cel putin, ma "trage de ochi".
Parerea mea este ca binoclurile chinezesti au doua probleme.
Nu reprosez nimic formulei optice sau sticlei folosita.
In schimb optica nu este sprijinita de mecanica asa cum ar trebui iar controlul de calitate este deficitar.
Probabil ca daca as avea la dispozitie zece exemplare dintr-un anume model de binoclu chinezesc, as gasi unul care sa ma satisfaca.
Cum acest lucru nu este posibil in realitate, cea mai buna varianta pe care am gasit-o a fost sa vanez asemenea chilipiruri japoneze cum este acest Luger.
Luger nu este neaparat, ca formula optica, superior lui Vanguard sau Meade ori Lacerata.
Ideea este ca este facut astfel incat capabilitatile opticii sa fie folosite la maxim sau pe aproape, si nu irosite din cauza unei mecanici si a unui QC deficitare.