-----------------------------------
Serban
14 Mar 2008 00:36


-----------------------------------
in seara asta in sfarsit am prins vreo 2 ore fara nori pe cer, asa ca am scos repede binoclul foco de 10x50 cumparat sambata trecuta cu 99 lei de la real,-  :lol: ca sa ma tina in frau pana la telescopul care inca nu stiu daca va fi luneta de 90 sau dobson de 200 (desi pt majoritatea, probabil ca decizia ar fi evidenta). Oricum, un ruby coating in toata splendoarea lui  8) ; macar se pot da cauciucele in spate pt ochelaristi ca mine ;)

luna o vazusem un pic si ieri, mai exact ce se vedea prin norul subtirel care trecea maiestuos pe tot cerul. In seara asta - dragoste la prima vedere :) Am vazut clar cred ca cel putin 20 de cratere pe la marginea umbrei si nu numai, plus ca marile erau bine definite. Aberatie cromatica evidenta, dar nu deranjanta.

Celelalte 2 obiecte pe care le-am cautat pe fereastra sufrageriei cu lumina stinsa  :lol: au fost pleiadele si nebuloasa orion (altceva nu prea stiu sa gasesc pe de rost momentan  :oops: ) La pleiade, se vedeau clar stelele principale plus o puzderie de stele mai putin stralucitoare in spate. Cat despre nebuloasa orion, nu ma asteptam sa vad mare lucru, mai ales din oras, dar am fost placut surprins cand am vazut dupa vreo 10 minute un norisor fad in jurul trapezului (care, impreuna cu cealalta pereche de stele, se vedeau ca 2 stele de stralucire medie), care se vedea considerabil mai bine cu averted vision.

Sper la mai multe nopti senine, desi se zice ca tot nori or sa fie inca cateva zile, si poate reusesc sa ma urc pe bloc :lol: si sa mai gasesc si alte bijuterii (abia astept sa vad galaxia andromeda)

cer senin

edit: noua perspectiva la dobson: pe langa telescop: barlow apo 150ron, ocular errecting pt terestru:150 ron, si din nou moon filter 50ron => 1490ron  :D  that migh be waaaaaaaaaaaaay out of my league  :cry: