-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Dec 2023 19:46


-----------------------------------
Raspund eu lui Gabriel

La sistemul american, suportul secundarei este adus in contact cu cele trei suruburi de reglaj prin apasarea asigurata de surubul central. ( O metoda foarte ''coiboiasca'' dar si foarte brutala. )

Tot acesta asigura mentinerea secundarei in pozitia determinata de varfurile celor trei suruburi de reglaj ale secundarei.
La toate secundarele care folosesc aceasta metoda, surubul central este de tip ''cu cap inecat'', adica de forma conica.
Locasul din butucul central al paianjenului are de asemenea forma conica.
Exista o singura situatie in care contactul dintre capul surubului central si locasul conic al butucului se face dupa un cerc. In toate celelalte situatii, contactul lor are loc intr-un mod nedeterminat.

La sistemul Texereau, piulita care pozitioneaza secundara pe directie axiala este semisferica.
In limitele constructive ( impuse prin jocul dintre diametrul gaurii axiale a butucului, diametrul tijei si inaltimea butucului ) contactul dintre piulita semisferica  si gaura conica din butuc se face tot timpul dupa un cerc.
Texereau a realizat aici o articulatie, un ''genunchi'' care preia cinci grade de libertate din sase posibile 
 ( ... daca la 45 de ani de la examenul de ''Teoria mecanismelor'' mai stiu sa numar gradele de libertate :roll: ) dar asigura un contact stabil si complet determinat 

In plus, suportul secundarei la sistemul Texereau este independent de paianjen. 
Fortele din arc, piulita semisferica si cele trei suruburi de reglaj nu actioneaza niciodata direct asupra suportului secundarei. De aceea, Iulian poate linistit sa aseze secundara pe suport de lemn. ( Glumind, am putea spune ca ar corespunde chiar si niste cascaval bine maturat ... )

La sistemul american, nu-i deloc asa. Acolo surubul central si cele trei suruburi de reglaj trag si apasa direct pe suportul secundarei. Cum acesta este executat, dupa caz, din zamac, aluminiu sau chiar plastic, exista posibilitatea ca vreunul dintre filete sa fie ''ras''. La acest sistem, eu ma tem ca filetul surubului central sa nu fie forfecat. Este foarte posibil sa se intample aceasta.

La ''Toleascop'' 200mm , ''Ratusca cea urata'' si newtonianul de 148mm am folosit sistem Texereau.
La ''Grond'' 250mm si newtonianul de 76mm, am sistemul american.
La ''Grond'' 250mm, pentru a obtine finetea pretinsa de colimarea necesara observatiilor de stele duble subarc, a trebuit sa modific oleaca sistemul american.

De functionat, ambele sisteme functioneaza. 
Cel american este mai grosolan si contine nedeterminare.
De aceea se si apeleaza la paleative gen ''saiba din ''ulcior'' de lapte'' = ''milk jug washer'' :

https://www.cloudynights.com/topic/446178-secondary-mirror-milk-jug-washers/

Fac precizarea ca am preluat acest sistem dintr-un articol al lui Texerea din revista ''L'Astronomie'' nu din CTA unde, acelasi autor, recomanda un paianjen hibrid, o combinatie intre cele doua sisteme comentate de mine mai sus. ''Genunchiul'' este prezent in ambele, si in CTA si in articol. 
''Genunchiul''  este insa absent din toate variantele americano - chinezesti pe care le-am cunoscut.

Spor tuturor la bricolaje, Mircea