-----------------------------------
catalin dumitru
19 Dec 2023 22:48


-----------------------------------
Probabil nu merge decât la obiectivele cu spa&#539;iere mai largă . Am găsit spa&#539;iatoare cu sec&#539;iune romboidală , la care două muchii calcă direct în zonele marginale concave &#537;i respectiv convexe , ale suprafe&#539;elor învecinate . 
Suprafa&#539;a de contact fiind mică , lentilele alunecă u&#537;or la locul potrivit , atunci când inelul filetat începe să pună pu&#539;ină presiune .  
Există două condi&#539;ii pentru o aliniere care să dea imagini bune , prima , să avem de a face cu lentile prelucrate corect , cu centre optice coaxiale ale curburilor &#537;i cu grosimi periferice uniforme . 
A doua condi&#539;ie este ca strângerea inelului filetat să se facă în pozi&#539;ie orizontală . 
Acolo unde spa&#539;iul dintre celulă &#537;i margini era prea mare , am plantat câte o curea de cauciuc , din alea de la mecanismele de casetofon ( aveam la un moment dat vreo 2500 de bucă&#539;i , de toate grosimile &#537;i diametrele  :)  ) , astfel eliminam riscul de a aluneca vreo sticloan&#539;a , din cauza gravita&#539;iei . 
Am aflat repede după ce am început să gâdil obiective fraunhofer , că po&#539;i strica imaginea chiar dacă lentilele nu sunt strânse prea tare .  Dacă le strângi prea mult apar spike-uri , dacă le strângi prea putin , apare coma . A&#537;a că gumele de casetofon au eliminat din chinuială . 
Oricum ar fi , celula prea festă pe lentile , face mai mult rău . Am avut obiective la care făcea nasoale la frig amărâta de celulă din plastic . Mizerii din P.R.C. !