-----------------------------------
David Marica
21 Dec 2023 00:54


-----------------------------------
Mul&#539;umesc mult dl. Mircea! Multumim pentru informatiile istorice oferite! :) 

În seara aceasta am citit pu&#539;in din lucrarea dumneavoastră &#537;i este foarte interesant materialul prezentat. Este interesant ce parametrii se foloseau pe vremea aceea &#537;i că exista interes în &#539;ara noastră pentru folosirea a acestor instrumente de către astronomii no&#537;tri români. 
Deoarece l-a&#539;i men&#539;ionat pe Victor Anestin, am citit în seara aceasta din cartea "Cum să înve&#539;i stelele", capitolul "Lunetele" pag. 169-170, unde am găsit o ilustra&#539;ie cu luneta Merz "Schulfernrohre" pe care a&#539;i prezentat-o mai sus. Se pare că se făceau &#537;i observa&#539;ii solare cu aceste lunete, deci probabil erau &#537;i ceva filtre de Soare &#537;i se puteau face &#537;i observa&#539;ii mai indepartate, roiuri de stele si nebuloase.
Aceasta carte de Victor Anestin este considerata prima lucrare romanesca dedicat observatiilor astronomice si merita citita, deoarece contine multe informatii importante si este si revizuita pentru zilele noastre moderne.

Cer senin, David