-----------------------------------
zoth
27 Dec 2023 12:10


-----------------------------------
Greu sa mai scrii ceva pe acest topic cand ai de a face cu asemenea judecati ...
... si totusi, aseara a fost un cer cu transparenta peste media obisnuita aici in Bucuresti si cu luna in faza de 99% ceea ce mi-a permis sa testez comportarea binoclului pe o tinta cu luminozitate mare si sa cuantific daca pot spune asa posibilele reflexii parazite.
Reflexii parazite nu am vazut chiar plimband luna prin tot campul, in schimb in ocularul drept isi facea aparitia o dunga luminoasa difuza inclinata la 135 grade suprapusa peste imaginea lunii. In ocularul stang aceeasi prezenta dar inclinata de data asta la un unghi de 45 grade. Evident ca imaginea perceputa in modul binocular arata prezenta unei cruci luminoase difuze suprapuse peste imaginea lunii. Fenomenul nu este suparator, nu afecteaza imaginea obiectului vizat dar este prezent in campul binoclului si nu este generat cred decat de muchiile celor doua acoperisuri ale prismelor Schmidt.
Cu luna intr-o faza mai mica nu am vazut fenomenul, evident nici nu m-am uitat dupa el... poate exista dar nu era tot atat de vizibil.
Este un aspect care deranjeaza totusi la un binoclu destul de scumpicel si care isi aroga oarece calitati...