-----------------------------------
bogdanbacila
29 Dec 2023 12:03


-----------------------------------
Un exemplu foarte bun este site-ul astromart.com.

In primul rand daca vrei sa vinzi ceva, platesti o taxa anuala. Din acest motiv, deja exista o filtrare intre "samsari" si cei seriosi. Nu este 100% garantata seriozitatea, dar e totusi ceva.

Apoi, exista sistemul de rating + feedback, ca in orice platforma serioasa de vanzare. Nu iti permiti sa faci magarii.

Site-ul este destinat, in primul si primul rand, vanzarii de echipamente, noi si second hand. 

Astronomy.ro este diferit, si da, similar cu cloudynights, avand un aer mai prietenos, destinat in primul rand discutiilor de tot felul, si aditional, incluzand si aripa de vanzari/cumparari. Asadar, regulile sunt singurele care pot guverna bunul mers al discutiilor/tranzactilor.

Sunt si eu deacord, ca pretul unui produs, nu are sens sa fie 95% din pretul de nou.. Ca vanzator, bineinteles ca esti liber sa soliciti orice pret doresti, dar daca pretul nu este unul adaptat situatiei si produsului, nu faci nimic altceva decat sa dai o gramada de "UP-uri", incarcand rubrica de vanzari/cumparari aiurea, sperand ca in 2 ani de zile faci o vanzare amarata.. Intre timp si banii se devalorizeaza...

Pentru acest motiv, si inca cateva importante, in ultimii ani prefer sa imi achizitionez accesorii noi, de pe magazin, cu factura si, cel mai important, drept de retur in 15-30 zile. 
Daca pretul unui produs pe astronomy este de 50-60%, atunci poate imi asum riscul, altfel nu.

Si spun toate acestea din pozitia unui care a vandut foarte multe lucruri aici, si nu neaparat ieftine.. Dar, ca in orice hobby, am inteles ca orice produs, odata folosit, chiar si foarte putin, nu mai poate valora 90-95% din pretul de nou..

Legat de pret, consider ca ar trebui impus, ca si regula, ca orice produs sa vina insotit de pret, in anunt. Este de bun simt (desi bunul simt cam apune in ultima vreme, chiar si aici..) sa atasezi un pret unui produs.. Negocierile se fac in privat, in baza unui pret initial. Altfel, suntem la balci.. si ne comportam ca atare..

Spor in toate, si cer senin.