-----------------------------------
zoth
09 Ian 2024 09:00


-----------------------------------
Foarte bune ocularele din seria TV PL, trebuie sa le laud si eu un pic, altfel nu ma simt bine  :) 
Constructia mecanica si optica foarte buna si un finisaj deosebit, simti de la primul contact ca tii in mana un ocular de mare calitate.
Totusi cu doua dintre focale nu m-am inteles foarte bine. Prima, cea de 32mm avea ER-ul prea mare pentru mine si boneta protectoare de lumina parazita prea mica. Pozitionarea ochiului chiar daca nu foarte critica cerea o distanta la care nu aveai nici un contact de referinta cu ocularul si impunea un efort de atentie care pe mine ma obosea. Cu atat mai mare e mirarea mea cu cat vad prin imagini ca unii le folosesc cu boneta pliata sau chiar scoasa de pe ocular. In fapt daca tot e prea mica, la ce bun sa mai fie folosita?  :lol:  :lol: 
A doua focala cu care am avut dificultati de folosire a fost cea de 8mm care se afla la polul opus, ER prea mic. Era practic nevoie sa-ti lipesti globul ocular de lentila de ochi ca sa vezi tot campul ocularului, lucru care mi s-a parut aproape la fel de obositor.
Ma bate gandul la o pereche de 25mm care ar merge excelent pe un binoscop dupa parerea mea  :roll: 

Si daca tot vorbim de ocularele Plossl vreau sa amintesc ca recent Takahashi a iesit si ea pe piata cu o serie noua cu performante deosebite si finisaje pe masura. Noile oculare folosesc sticla de dispersie mica si din primele rapoarte rezultatele ar fi chiar mai bune decat cele ale seriei TV. Din pacate si ele sunt foarte scumpe  :( 
https://www.firstlightoptics.com/takahashi-eyepieces/takahashi-tpl-plossl-eyepieces.html