-----------------------------------
tudor
09 Ian 2024 12:45


-----------------------------------
Da, TV PL de 32mm are o distanta de privit asa de mare, incat si mie cu ochelari imi pune probleme!
Varianta TeleVue Plossl 25mm as fi foarte incantat s-o probez si eu. Cat despre Takahashi PL 25mm, sper sa avem ocazia sa ne uitam prin ele. Zic asta pentru ca, impreuna cu Masuyama MOP 25mm si le-a comandat Juliano. Deabea astept sa facem comparatii. 

Iata mai jos" 25-urile" mele:
Kokusai Kohki Fujiyama HD OR 25mm 
As cumpara acest ocular doar pentru numele lui: Kokusai Kohki Fujiyama. Kokusai Kohki Fujiyama. Ce rezonanta de samurai!
Luna prin aceste oculare este asemenea unui "mileu" de rezolutie inalta, cu broderia extrem de fina!
Este ocularul meu etalon de 25mm cand vine vorba de definitie, contrast si luminozitate.
Este extrem de sharp din centru si pana pe margini. 
Este extrem de luminos dand senzatia de "baie de lumina" datorita transmisiei mari. Lumina din aceste oculare iti da senzatia de clestar! 
Toate aceste calitati optice sunt bagate intr-o constructie simpla, din metal si sticla. Volumul este mic, nimic de prisos sau marketing. Lucru japonez :)
Este un ocular cu campul vizual aparent mic, dar pentru spartani si oamenii puternici nu conteaza! :) Atentie la ochelari, ca aceste oculare sunt negre in cerul gurii si ii zgarie!

Carl Zeiss KPL W10x/18 25mm
Este un ocular extrem de comod de privit prin el, chiar daca are un eyerelief enorm, estimat de mine cam la 30mm!!! Poti privi in el din unghiuri diferite fata de centrul optic fara sa dipara AFOVul. Are corpul din metal, cu lentile mari aproape cat diametrul ocularului.
Este ocularul meu "de spectacol" pe Fregata. Creaza senzatia ca privesti de la distanta intr-un ecran mare rotund. In mod uimitor campul mic de orthoscopic pare acum enorm datorita disparitiei marginilor FOVului. Se observa doar field stopul clar si subtire ca un fir de par. Corectia distorsiunilor este perfecta fara nici o distorsiune geometrica sau liniara!
Atat de puternic e spectacolul in fata lui, incat nu te deranjeaza prezenta aberatiilor cromatice si neclaritatea de la 15% de margini. KPL este un ocular de compensare cromatica care anuleaza cromatismul doar anumitor obiective de microscop rezultand o imagine APO. Pe alte instrumente decat cele dedicate induce aberatii cromatice (dar la stele sunt mai putin vizibile)

APM UFF 24mm
Este dupa calcule, singurul ocular al meu care atinge pe Fregata concetratia maxima posibila de stele din Calea Lactee, intr-un singur FOV (RFT). Comparat direct cu ES 24mm/68gr are acelasi FOV (4.08grade). Este proiectat special pentru binoscopurile APM, in aceste instrumente avand margimnile bine corectate.
Distorsiunea unghiulara micsoreaza pe margine obiectele, insa nu foarte agresiv cum am vazut la Nikon NAW 17.5mm SW. Totusi e suficienta sa scada un pic rezolutia pe ultimii 5% din FOV.
In comparatie cu Fujiyama 25mm, etalonul meu  in luminozitate, UFF are transmisia luminii mai mica, iar ziua pe terestru are o tenta usor calda. Este perechea de oculare cea mai grea a mea.
Constructie robusta, calitativa. Lentilele dinspre ochi sunt mari fiind comod de privit in mod bino.