-----------------------------------
mmarin
09 Ian 2024 23:45


-----------------------------------
Cel mai eficient mod de a pune telescopul în valoare ar fi un corector de comă. Nu-s prea multe pentru vizual; în ordinea inversă a pre&#539;urilor ar fi: 1. TV Paracorr - toată lumea îl laudă, probabil pe bună dreptate dar costă mai mult decât telescopul. 2. Explore Scientific HR - P-ăsta îl am eu, oferă o corec&#539;ie excelentă pe un disc de 26-27mm diametru după care imaginea se degradează vizibil; e totu&#537;i destul de piperat. 3. Baader mpcc. Ăsta pare să degradeze întrucâtva calitatea imaginii la centru dar e sensibil mai ieftin. 4. GSO. E cel mai ieftin, de&#537;i e o schemă optică cu patru lentile. Ed Ting îl recomandă călduros dar mie mi se pare pu&#539;in prea bun ca să fie pe bune &#537;i am găsit câ&#539;iva clien&#539;i nemul&#539;umi&#539;i. Se pare că portocularul e mai scurt decât trebuie &#537;i ar fi nevoie de un inel intermediar pentru a avea spa&#539;ierea ideală.
   Oculare ieftine &#537;i bune pentru un telescop rapid ca al tău nu prea există, un barlow bun ar fi de folos pentru că oferă ocularului un con de lumină mai îngust, reducând abera&#539;iile. În combina&#539;ie cu Q-barlow, Baader Classic Ortho/Plossl se descurcă decent chiar &#537;i la f/4 dar câmpul îngust nu e tocmai ideal pentru un dob &#537;i nici etajarea focalelor nu e optimă. 
  Încearcă să intri în contact cu al&#539;i astronomi din apropiere ca să po&#539;i testa pe viu diverse solu&#539;ii. &#536;i, nu în ultimul rând, dacă preferin&#539;ele astronomului cu privire la telescoape/monturi se schimbă odată cu experien&#539;a &#537;i vârsta, ocularele de calitate tind să rămână.