-----------------------------------
tudor
10 Ian 2024 20:01


-----------------------------------
Baader Morpheus 17.5mm
Daca ar fi sa folosesc doar un singur ocular pe Fregata acesta ar fi. Este foarte imersiv si usor de privit chiar pana pe marginile AFOVului de 76grade. Este perechea mea de oculare cea mai versatila datorita raportului mic intre magnificatie si campul vizual real. Desemenea rezolutia in axa este foarte mare.
Comparat cu TeleVue Delos 17.3mm este similar la performantele optice, doar ca Morpheus are campul mai mare!
Constructia este foarte robusta, dar designul are ceva ce nu imi place. Il simt in mana putin plasticos. Scrisul este fosforescent ca sa il poti vedea in intuneric. Lentilele sunt mari si spectaculoase, fiind foarte comod privit prin ele in mod bino!
Instrumentul meu f/5.7 e extrem de nemilos cu ocularele pe margini. Astfel fata de centru are o scadere in rezolutie in ultimele 5% din FOV, datorita aberatiilor cromatice de pe margini pe timp de zi. Totusi aceste 5 procente sunt o nimica toata, pentru ca scaderea in claritate este extrem de subtila si are si un AFOV imens. Se observa o distorsiune liniara mai puternica pe margini