-----------------------------------
iulian90
10 Ian 2024 22:56


-----------------------------------
Buna seara si La Multi Ani tuturor.  :) 

Revin cu noutati in constructia reflectorului Gigant 245/1286mm, dupa o pauza in perioada sarbatorilor. 

Zilele astea m-am ocupat de bariletul oglinzii primare, dupa ce am facut rost de trei arcuri suficient de mari si tari pentru marimea si greutatea oglinzii, din targul de vechituri Obor din Braila. 

Ca suruburi de reglaj (si de blocare) am folosit M6 lungi de 70mm, impreuna cu piulite tip fluture si saibe. 
Pentru suruburile de blocare am inserat in capacul din lemn (in care vine fixat barilteul oglinzii) niste piulite nituibile M6, precum si niste butoane din plastic special concepute pentru suruburi M6 (insa nu am avut trei indentice, dar nu vor ramane acestea, voi cauta trei butoane indentice). 

Mai ramane sa vad cum fac prinderea ansamblului capac-barilet oglinda de tubul telescopului, dar am deja o idee: trei tacheti din lemn prinsi cu holtzsutuburi de capacul din lemn si cu suruburi m4 de tubul telescopului.

Oglinda am pus-o in barilet doar pentru proba. Va sta in cutia originala in care a venit, bine protejata, pana ce voi face rost de oglinda secundara si voi finaliza restul telescopului. 
Desigur ca oglinda va sta sprijinita in trei puncte , la 0,4R pe barilet, cel mai probabil o voi lipi de barilet in trei puncte cu silicon, pentru a evita folosirea clemelor care din ce am inteles aduc mai multe dezavantaje decat avantaje, printre care spike-uri de difractie tip evantai si deformarea oglinzii in cazul in care sunt stranse. Asa am gasit eu oglinda telescopului de 150/1400 cand l-am primit acum 4 ani ,cu clemele stranse si le-am slabit imediat si daca nu ma insel si la telescopul de 114/900mm clemele erau stanse pe oglinda prima oara, dupa care le-am slabit.