-----------------------------------
iulian90
12 Ian 2024 19:44


-----------------------------------
Multumesc mult. :)

Desigur ca suruburile le-am ales dupa lungimea arcurilor, chiar si asa sunt cam la limita neavand altele mai lungi dar cu cap inecat. Dar poate ca e mai buna ideea scurtarii arcurilor. 
Mi s-a parut si mie un pic cam mult iesite in afara suruburile si celula primarei fata de capac. 
Maine ma voi ocupa de scurtarea arcurilor, dar si de inlocuirea suruburilor cu unele mai scurte, (sau de scurtarea lor cu flexul dupa caz). 

Buna ideea cu coltare metalice pentru prinderea bariletului oglinzii de tubul telescopului, nu ma gandisem la varianta asta. Si pare mai buna si sigura decat varianta cu tacheti din lemn. Cred ca voi face prinderea in 6 coltare (si suruburi M5-M6) de tubul telescopului ca sa fie cat mai rigid prins bariletul cu oglinda primara avand in vedere greutatea mare a acesteia. 

In privinta secundarei inca nu ma grabesc, sunt cu ochii si pe Bazar, poate apare ceva mai de calitate si la pret rezonabil. Merg pe  diametrul secundarei (axa mica) cuprins intre 55 mm (minim) si 63 mm pentru un camp de plina lumina rezonabil. :) 

Pana procurarea secundarei mai am multe de facut la telescop; cutia tip cradle cu urechi de altitudine prin intermediul careia tubul se va sprijini pe furca monturii tip Dobson, mai am sa intaresc tubul in zona focuserului cu o bucata de tabla de aluminiu mai groasa, pentru rigidizare, de confectionat un cautator pe masura, macar un 10x50 cu obiectiv de binoclu si ocular cu reticul, poate si un Telrad asemanator celui de pe telescopul de 150/1400mm dar mai compact si mai usor, apoi si montura Dobson, mai la urma.