-----------------------------------
iulian90
13 Ian 2024 20:02


-----------------------------------
Azi am mai continuat lucrul la bariletul oglinzii primare ; am scurtat arcurile taind cam o treime cu flexul apoi am incalzit capatele taiate ale arcurilor la flacara de aragaz pana s-au inrosit si le-am indoit in asa fel incat sa fie drepte, pentru ca arcurile sa se aseze drept la montare. Dupa indreptarea capetelor am calit arcurile racindu-le brusc intr-un recipient cu apa , ca sa nu-si piarda din elasticitate si sa nu devina maleabile.

Apoi m-am ocupat de celula din aluminiu a primarei; desi montasem niste laterale din textolit pe cele trei colturi ale celulei de forma triunghiulara ,in locul celor originale din alumuniu, pentru ca cu acestea celula nu incapea in tubul telescopului, pana la urma azi le-am adaptat pe celor originale din aluminiu , facand cavitati cu doua burghii de 6mm  , unul normal pentru metal , celalalt mai special , pentru lemn cu care am indreptat fundul cavitatii pentru un contact cat mai bun cu capul suruburilor de prindere,  in dreptul gaurilor in care intra suruburile de prindere pe celula pentru ca acestea sa intre inauntru cu tot cu cap , sa fie la fata, pentru ca inainte suruburile de prindere ieseau in afara si atingeau peretele tubului telescopului si din cauza asta celula primarei nu intra in tub. 
Apoi m-am ocupat si de inelul din aluminiu pentru fixarea oglinzii primare,  care tine locul clemelor de prindere, avea un diametru cam mare, egal cu diametrul exterior al tubului adica 284mm si nu intra deloc in tub asa ca i-am micsorat diametrul exterior la vreo 280mm, luand 2 mm de jur imprejur din marginea exterioara a inelului cu flexul , apoi am finisat-o la polizor cu banda.  Acum inelul intra fara probleme in tubul telescopului,  fara sa se atinga de peretele interior al tubului. 
Deci , acum celula din aluminiu a primarei , cu tot cu inelul din aluminiu intra in tubul telescopului fara sa atinga peretele interior. 
Am inlocuit doar suruburile de blocare cu unele mai scurte, dar pe cele de colimare le-am pastrat nefiind prea lungi. Acum suruburile nu mai ies atat de mult in afara  si celula primarei sta la o  distanta mai mica fata de capacul-suport al bariletului , asa ca nu cred ca ar mai fi probleme cu deplasarea oglinzii cand misc tubul.
Mai am totusi o treaba de facut la bariletul oglinzii primare ; de prins coltarele de fixare pe tubul telescopului. Am procurat 6 coltare destul de rigide , cu gauri pentru suruburi M5, pe care le voi prinde maine de capacul din lemn al bariletului oglinzii. Insa trebuie sa tai putin din capetele coltarelor ce vin in sus pe peretele tubului intrucat ating inelul de aluminiu al celulei oglinzii si poate deranja la colimare.