-----------------------------------
iulian90
28 Ian 2024 01:08


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

Saptamana aceasta am mai avansat cu lucrul la constructia telescopului Gigant 245mm.

Am mai slefuit marginea inelului din aluminiu pentru a mai lua din diametrul exterior intrucat spatiul dintre inel si peretele tubului era cam mic si nu prea era loc de manevra pentru colimarea oglinzii primare, in plus de asta inelul atingea un nit din tabla dinspre capatul inferior al tubului, in dreptul imbinarii. Am mai aplatizat cu ciocanul acel nit, pe o nicovala si acum nu se mai atinge inelul de el. 

Am slefuit si acele laterale  de pe cele trei brate ale celulei din aluminiu a bariletului si pe care vine montat inelul din aluminiu ce asigura oglinda primara (in locul celor trei cleme care se pun deobicei), le-am slefuit fetele exterioare, dandu-le un aspect curbat, cu raza egala cu cea a inelului, pentru a micsora posibilitatea sa se atinga de peretele tubului in timpul colimarii, astfel marind putin distanta dintre laterale (si inel) si peretele interior al tubului. 
Deasemenea am montat si coltarele de prindere a bariletului pe tubul telescopului (6 la numar) si l-am si montat pe tub. 

Intre timp a sosit si oglinda secundara, multumita lui Erwin care m-a ajutat cu achizitionarea ei. Are diametrul mic de 63mm ,exact ca in calcule si va oferi un camp de plina lumina generos pe telescopul Gigant. 
Campul de plina lumina va acoperi pana si aria senzorului camerei Canon 450D care e destul de mare si cu care pe viitor voi putea face veritabile poze DSO (mai ales cand voi construi si o platforma ecuatoriala pentru telescopul Gigant - montura ecuatoriala care a am acum nu cred ca ar face fata la greutatea tubului). 

Dealtfel saptmana asta am achizitionat si placaj multistrat pentru constructia monturii si a leaganului in care vine montat tubul (cradle), am si debitat placile componente. 

Montura va fi una tip Dobson clasic, cu doua brate, tip furca. Pe ea se va sprijini tubul prin intermediul leaganului care va fi de tip Stellafane, reglabil, ce va avea pe interior 8 reazeme din lemn masiv ce vor tine fix tubul in leagan (4 fixe dedesubtul tubului si 4 mobile ,reglabile, deasupra lui). 

Cat despre prinderea placilor aracetul va fi baza, dar si holtzsuruburi de 30-35mm plus niste sipci de rigidizare in anumite locuri in dreptul imbinarilor (unde va fi posibil). In cazul leaganului si reazemele fixe vor constitui piese de rigidizare a placilor leaganului pe langa aracet si suruburi si sipci de rigidizare. 
Pentru montura am folosit placaj gros de 18mm iar pentru leagan placaj de 12mm grosime.

Azi m-am ocupat de confectionarea acelor reazeme pe care se va sprijini tubul in interiorul leaganului si care il vor tine totodata fix in leagan. A fost ceva dificil cu curbura interioara ce va veni in contact cu tubul, dar am avut la indemana polizorul cu banda cu ajutorul caruia am finsat reazemele si curbura interioara a acestora, dupa decuparea grosiera cu fierastrul pendular. 

Pentru o miscare lina pe azimut la acest telescop mare discurile de vinil nu mai corescpund deoarece au un diametru de pana 30 cm, deci o baza de sprijin prea mica pentru montura acestui telescop, care va fi destul de mare. 
Insa am avut norocul de a avea ramasa de anul trecut o placa din MDF ce are o fata melaminata ce aduce cu Formica si pe care teflonul aluneca destul de usor. 
Placi de genul acesta se pot gasi la Dedeman, la pret mic (12-15 lei placa de circa 1 mp) si care au fost folosite pentru protectia parchetului in timpul depozitarii (din ce am inteles) si unele dintre ele au o fata melaminata, altele nu, trebuie alese cu atentie. 

Din placa respectiva am taiat o bucata similara ca dimansiuni cu placa de baza a rockerului monturii ,pe care o va dubla si care va avea fata melaminata indreptata in jos, spre baza monturii venind in contact cu pastilele de teflon montate pe baza monturii in dreptul picioarelor, (baza inca nu am confectionat-o , urmeaza saptamana viitoare sa o construiesc , poate din pal, poate din placaj multistrat, daca imi va ramane suficient sau din lemn masiv) si va oferi o miscare lina, fara hopuri sper, ramane de vazut cand va fi finalizata montura si voi pune si tubul pe dansa. 

Mai ramane un lucru de rezolvat insa problema miscarii pe altitudine, inca nu sunt hotorat ce varianta sa aleg; pe deoparte ar fi capacele din PVC pentru tevi de canalizare, din acelea portocalii mai groase si cu diametru mare, intarite si de cate un disc din lemn bagat in interiorul lor. 
Pe de alta parte as putea merge si pe varianta cu urechi tip semiluna cu raza egala sau mai mare decat a tubului, confectionate din placaj multistrat dar care necesita o decupare cat mai corecta a partii curbate si acoperirea ei cu ceva care sa aiba un contact lin cu pastilele din teflon de pe bratele monturii care sa permita o miscare cat mai lina pe altitudine. Ramane de vazut ce varianta voi alege.