-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Ian 2024 21:34


-----------------------------------
Ocularul ortoscopic a ajuns cu bine la mine, multumesc !

Luni, 29 Ianuarie a.c. am reusit sa-l testez pe cer, folosind dobsonianul ''Ratusca cea urata'' D= 125mm F/6,9. A fost o zi deosebita deoarece, tot ieri, a revenit la mine un ocular ortocopic de 4mm pe care-l facusem cadou prietenului meu Csillag Attila. Attila a acceptat un schimb in care a primit alt ocular de 4mm, cu camp mult mai mare. Intentia mea a fost ca micul orto de 4mm sa mearga la alt amator.
Dar, dupa ce l-am testat aseara, impreuna cu suratele ortoscopice, s-ar putea foarte bine sa ramana ''for ever'' la mine.

Fara sa intru in multe detalii, i-am trimis lui Dragos micul review de mai jos dar care poate intereseaza si pe altii.
Dupa cele doua ore petrecute in ger ( desi sunt bolnavior ) am ramas cu aceasta mare intrebare: 

'' Oare de ce, pentru care motiv cosmico-cataclismic nu am folosit eu mult mai des seria de oculare ortoscopice ?''

Citat din corespondenta, cu acordul lui Dragos:


''Salut Dragos

Azi am scos coletul, ocularul a ajuns in stare perfecta.
Acum am intrat de la observatii, l-am testat impreuna cu un orto de 4mm care si el, tot azi, a revenit la mine.
Pacat ca inginerii de la IOR nu au dus treaba pana la capat.
Pe margine, ocularul de 20mm a prezentat stele pufoase. Dar partea centrala a imaginii ''face toti banii''.
Am vazut cele trei roiuri M din Auriga si NGC 1907, Eskimo Nebula, M35 si M41 si altele, foarte , foarte frumoase.
Fondul cerului de un negru catifelat si stele excelent definite si cu culori saturate - partea centrala.
Ocularul de comparatie a fost un Kellner Vixen de 18mm, Cercle T, nu oricare.
La marginea campului, Vixenul il bate pe IOR la popou dar pe partea centrala, nu , acolo a fost invers.
Daca IOR invata sa extinda acest comportament optic pe tot campul, le luau pita celor de la TV si ES...

Ca ocular de baza, isi va face treaba si de asta aveam nevoie. Ortoscopicele sunt oricum destinate pentru mariri mari.

Multumesc de ocular, sunt incantat ca azi va ramane ca ziua in care am definitivat setul meu ortho : 4mm +5mm+6mm+7mm+9mm+12,5mm+20mm.

Iti urez toate cele bune, cu prietenie, Mircea ''