-----------------------------------
iulian90
05 Feb 2024 18:47


-----------------------------------
Multumesc tuturor pentru felicitari. :) 

Da, cutia leaganului este un pic dreptunghiulara si am lasat acel spatiu de deasupra tubului pentru reazemele mobile care vor strange pe tub si vor avea nevoie de putin spatiu pentru cursa in timpul destrangerii. 
Mai jos am pus doua linkuri spre site-ul lui Stellafane ,in care este descris tipul de leagan reglabil, conceput de el si cum este construit si in care se vede clar ca are un spatiu sus deasupra tubului. 
De asemenea in al doilea link sunt date mai multe exemple de constructie a leaganului reglabil pentru telescop realizate de diversi astronomi, dupa modelul lui Stellafane si aproape la toate se vede acel spatiu deasupra tubului. 

 
https://stellafane.org/tm/dob/mount/cradle2.html

https://stellafane.org/tm/dob/mount/cradle2.html

Oricum, unul din principalele scopuri ale leaganului reglabil, in afara de cel de sprijinire a tubului pe montura si de miscare pe altitudine, este acela de a permite deplasarea axiala a tubului atunci cand este nevoie, pentru o echilibrare cat mai buna, precum si de a permite o rotire a tubului pentru o pozitie cat mai convenabila a focuserului, intocmai ca in cazul inelelor de fixare intalnite la telescoapele din comert care pot fi destranse atunci cand este nevoie de a deplasa axial tubul pentru o echilibrare mai buna.

Azi nu am avut timp sa ma ocup de constructia leaganului, dar de maine o sa ma ocup de sistemul de strangere cu reazemele mobile la leagan, si dupa cum se vede in imaginile din cele doua linkuri sistemul este foarte simplu de realizat, din doar 6 suruburi mai lungi din care doua vor fi pentru strangere si celelalte 4 pentru ghidarea reazemelor si niste piulite cu gheare pentru lemn si piulite obisnuite. 
Deasemenea voi lipi pasla pe fetele curbate ale reazemelor, la toate opt, pentru a nu se zgaria vopseaua de pe tub si pentru o aderenta mai buna.