-----------------------------------
Volans
20 Mar 2008 09:02


-----------------------------------
Salut. Voi incerca si eu cateva raspunsuri, in limita priceperii.
  Deci: 
  1)orice telescop este mai bun decat nici un telescop....DAR unul prost ales te poate umple de frustrari, asa ca alege cu grija...
  2) in astronomie :bigger is better" cel putin cand vine vorba de marimea obiectivului (oglinda sau lentila). Asadar cauta telescopul cu diametrul obiectivului cel mai mare pe care ti-l poti permite., diferenta conteaza clar.
  3) in opinia mea, pentru observatii vizuale, ia-ti un dobson....o montura ecuatoriala din clasa eq1 (si chiar eq2) este destul de instabila, iar manevrarea ei (unei monturi ecuatoriale) te va incurca destul, vei gasi mult mai greu (ca incepator) diverse obiecte pe cer, stand in pozitii contorsionate demne de Nadia Comanici  :D ....sa nu mai amintim ca, pt a o folosi corect trebuie pusa "in statie", adica aliniata pe directia polului nord ceresc, nu poti doar sa o scoti repede afara si sa-i "dai bataie".
  Avantaje montura dobson: o scoti rapid afara si este gata de folosit din secunda unu, vibratii aproape zero (si crede-ma, vibratiile DERANJEAZA...rau!), manevrare intuitiva, ocularul are mereu o pozitie paralela cu solul ceea ce inseamna ca poti sta frumos pe un scaunel si observa dupa pofta inimii, Dezavantaje: no foto, exceptie fotografii unor obiecte luminoase gen luna, cu expuneri mici.
   Totusi, in opinia mea, pentru un INCEPATOR si pt. observatii VIZUALE dobson este recomandat.

 4) Un instrument cu focala mica (si aici ma refer specific la reflectoare gen celestronul 130/650) este un instrument minunat cand vine vorba de portabilitate. Trebuie sa stii ca totul vine cu un pret: sunt mai sensibile la decolimare, ceva mai greut de colimat (decat sa zicem un reflector cu o focala de peste 900mm), sunt mai pretentioase la oculare-ai nevoie de la plossl in sus. de asemenea nici o combinatie de barlow nu poate suplini cu adevarat o focala mai lunga atunci cand vine vorba de grosismente (marire) mare pt planete, de ex. INTOTDEAUNA oglinda principala (obiectivul) unui astfel de reflector "rapid" TREBUIE sa fie parabolica, daca ai cea mai vaga banuiala ca este doar sferica, fugi de asa ceva!!!!
   Totusi, aceste reflectoare sunt foarte bune la deep sky, ti-am enumerat si cateva probleme, pentru ca sa STII despre ce e vorba.


Opinia mea personala:cu banutii de care dispui: un tub optic (newton) cu principala de 150, parabolica cu focala 900-1200mm, careia ii vei construi o montura dobson (materiale procurate de la bricostore/praktiker..etc totul la cativa zeci de lei 50-60 adica). Cum sa construiesti o montura dobson? Pai este plin internetul de asa ceva, ba chiar cred ca exista pe forum cativa membrii cu experienta in asa ceva, caraora le poti cere sfatul.