-----------------------------------
Cristian Kata
13 Feb 2024 22:50


-----------------------------------
Lucrurile sunt trecătoare....tot asa sunt si parerile despre un binoclu sau altul. Pana nu de mult am fost încântat (foarte) de Conquest 10x42 HD, pana am intrat in posesia unui Carl Zeiss 7x50b (marine), din acel moment nu mai imi place deloc Conquest si nu pot sa imi explic ce mi-a placut inainte, are aberatii cromatice cum zicea si Tudor dar ce ma dispera este acea tenta albastruie ca un blur similara binoclurilor cu bk7 foarte urata si enervanta.....si uite asa am ajuns sa ma contrazic pe mine însumi, ce am lăudat ieri, azi critic. Carl Zeiss 7x50b are o claritate deosebita, culori naturale fara nici o alterare, zona de clar cred ca depă&#537;e&#537;te si pe Conquest, nici cea mai mica urma de aberatii cromatice, profunzime de camp excelentă (tipic binoclurilor cu reglaj individual), reflexii zero (tubul ocularelor intra pana in prisma, la fel si conul de la obiective), singurul binoclu pe care l-am testat in contralumină si a facut fata perfect, Tudor a avut dreptate cand a zis ca e un "monstru". O sa sune imediat ca review sau propaganda asa ca ma opresc. Daca asa avea un  10x cu performantele lui 7x50b cred ca as spune ca am gasit binoclul perfect...dar stiu ca ar fi valabil doar pentru un timp, imi aduc aminte de o vorba a lui Tudor "sa nu te ui&#539;i prin Victory pentru ca nu o sa iti mai placa Conquest", m-am"ferit" de Victory dar...degeaba :))). Am testat ieri un Leica Geovid 8x56 cu telemetru, ideea e ca nu mi-a placut, ma asteptam la o zona de clar mai buna spre margini dar nici vorba, acum stiu ca o sa ziceti ca ori sunt batut in cap ori am fi&#539;e, nu ma supar, asa am zis si eu despre altii :), problema este ca ajungem sa avem preten&#539;ii mari de tot. Eu as imparti in doua categorii utilizatorii de binocluri: cei care il folosesc pt a face o observa&#539;ie, care au un scop clar si vad in binoclu doar un instrument, iar a doua categorie cei care folosesc binoclul pentru relaxare, pasiunea pentru "binoclat". Daca ajungi in a doua categorie....totul este subiectiv, nu mai merge pe ideea "merita sau nu merita atâ&#539;ia bani", ci pe "daca iti place si poti sa il cumperi....il cumperi". Si ca sa raspund si la intrebarea din topic, eu vreu asa: oculare mari cu eyerelief mare, culori naturale sau mai calde dar sub nici o forma mai reci, claritate pana in marginea campului (cred ca e cea mai mare cerinta), camp cat mai larg, sa faca fata bine in contralumină, fara aberatii comatice, fara vignetare, centru de greutate sa nu fie prea in fata (cum este de multe ori la cele cu obiective de 56mm), nu vreau o luminozitate exagera pt ca doar deranjeaza (parerea mea) pe timp de zi....ma opresc aici deocamdata cu preten&#539;iile:), cand o sa am un binoclu de acest fel o sa va spun si voua :))).