-----------------------------------
zoth
18 Feb 2024 13:44


-----------------------------------
Saptamana care tocmai s-a incheiat am avut ocazia sa testez un binoclu Fujinon FMTR sx 10x50.
Nu am sa reiau ce a spus Tavi mai sus ci doar am sa punctez unele aspecte care m-au impresionat si unele compatibilitati si incompatibilitati pe care le are cu persoana mea.

Binoclul impresioneaza la prima vedere prin robustete si constructie de calitate, este un pur sange si asta se vede pe oricare parte l-ai intoarce. Optica este de calitate si este sustinuta de o mecanica pe masura.
Pentru mine insa este un binoclu greu, dificil de folosit din mana mai ales noaptea pe cer. Montat pe un trepied ar fi mult mai lejer de folosit dar asta i-ar fura buna parte din gradul de libertate in manevrare.
Atat ziua cat si noaptea da imagini de mare calitate cu rezolutie si contrast ridicate si o redare corecta a culorilor.
Este dotat cu oculare mari dar care lasa si barna suficient de lejera intre ele chiar daca ai un IPD mai mic. Gradatiile ocularelor sunt exprimate in dioptrii si daca ai focalizat corect la infinit nu mai ai nevoie de prescriptie pentru ochelari, ii poti comanda dupa indicatiile de pe oculare  :) 
Al doilea aspect (dupa greutate) cu care nu sunt compatibil este finetea reglajului de focus. Este atat de fin incat cu greu iti dai seama cand te afli exact in punctul de maxim. Si in acest caz de ajutor ar fi binoclul montat pe trepied.
In concluzie un binoclu care da satisfactie maxima atat prin calitatea imaginii cat si prin inalta precizie a mecanicii, un binoclu scump dar bun!