-----------------------------------
iulian90
26 Feb 2024 23:51


-----------------------------------
Buna seara tuturor.

Desi nu am mai postat de ceva timp pe acest topic, lucrul la telescop a continuat necontenit, avansand destul de mult cu constructia. 

Dupa ce am terminat cu leaganul, montandu-i urechile de altitudine (bananele) am ansamblat montura (rockerul), am confectionat si trei manere zdravene din platbanda de fier, dat fiind greutatea mare a telescopului, initial trebuia sa fie 4 manere, dar am renuntat la unul din ele cel care ar fi venit montat pe leagan in partea de dedesubt, fiind de ajuns doar unul singur pe leagan pentru transportul tubului  si doua pe montura.
Pe dinauntrul monturii , la baza, am pus intarituri din sipca groasa si pentru rigidizare suplimentara si in partea de sus a monturii ,inca doua vincluri din sipca montate mai sus tot pe dinauntru. 

La leagan am pus niste bucati decupate din placaj gros ca distantiere intre urechile de altitudine si cutia leaganului, intrucat montura am facut-o mai lata ca sa intre tubul cu tot cu inelele de rigidizare in interiorul monturii fara sa se atinga de peretii acesteia, mai ales cand e orientat spre zenit.

La baza rockerului am folosit pal melaminat care are o fata aspect de formica care faciliteaza alunecarea mai usoara pe azimut, pe pastilele de teflon de pe baza cu picioare, care urmeaza a fi construita de maine incolo. 
Am facut o proba cu placa respectiva din pal pe baza monturii pentru telescopul de 150mm si aluneca usor pe pastilele de teflon de pe baza monturii respective, asa ca am folosit-o in locul placajului de 18mm care ar fi trebuit dublat cu o placa din pfl melaminat care insa nu ar fi fost la fel de bun ca placa din pal melaminat care am folosit-o in constructia monturii.

Multe nu mi-au mai ramas de facut la telescop; mai am de construit baza cu picioare peste care o sa vina restul monturii cu tubul, de fixat pe lateralele monturii (unde am facut decupaturi in semicerc peste care vin urechile de altitudine ), doua placi drept opritoare pentru urechile de altitudine ale leaganului, intrucat leaganul tinde sa "deraieze" de pe furca monturii in timpul miscarii pe altitudine a telescopului si poate cadea in interiorul monturii ,  de confectionat un suport pentru oculare , de vopsit montura si leaganul, tot cu vopsea albastra ca si tubul, iar pana se usuca vopseaua pe acestea, ma voi ocupa de montarea oglinzilor in tub cu tot cu barilet si spider, precum si a focuserului, eventual si a unui cautator optic mai pe masura telescopului Gigant; poate un 10x50mm, trebuie sa fac rost de un capac din plastic sau sa fac unul din ce placaj mi-a mai ramas, pentru protectie. 

Dupa ce se usuca vopsea pe montura si leagan voi monta si pastilele de teflon pe furca monturii si pe baza acesteia si voi  lipi pe cantul urechilor de altitudine banda de melamina pentru mobilier, adusa de Tavi, care are aspect de formica pe o fata si faciliteaza alunecarea lina pe altitudine. 

Pe urma mai vine colimarea telescopului si dupa aceea va fi gata pentru observatii, pentru "Prima lumina". :)