-----------------------------------
Seb
22 Mar 2008 13:16


-----------------------------------
Imi dau si eu cu parerea (primul meu post pe acest forum), fara a fi folosit asa ceva (bazandu-ma totusi pe ceea ce am citit din diverse surse inainte de a cumpara primul meu telescop - un Dobson 203mm f/5.9):

Poate o alegere buna tinand cont de criteriile tale de portabilitate (si pret) ar fi un refractor (luneta) cu un diametru de 90-100mm si cu f/10-f/11 (adica cu o distanta focala in jur de 900-1000 mm, nu un refractor cu tub scurt), pe o montura alt-az (nu equatoriala).

Un astfel de instrument permite folosirea unor oculare mai putin pretentioase (adica mai ieftine) datorita raportului focal mai mare (in jur de f/10-f/11). 

Monturile alt-az sunt mai ieftine decat cele equatoriale (adica pentru o anumita suma de bani primesti o montura mai solida).

Timpul de racire este mai mic decat la un reflector si mai ales decat la un Schmidt-Cassegrain.

Unul din dezavantajele refractorului fata de Dobson ar fi pozitia mai incomoda atunci cand te uiti la obiecte apropiate de zenit (adica pe directie apropiata de verticala). Probabil ca aici ar ajuta o oglinda diagonala.

Un Dobson de 150mm nu cred ca este mult mai usor de transportat decat un Dobson de 200mm. Daca te decizi la Dobson, cumpara unul de 200mm f/6 (f/5.9).