-----------------------------------
tudor
29 Feb 2024 08:34


-----------------------------------
Am spus si eu si sunt deacord cu tine ca "povestea e mult mai lunga" &#537;i ca acestea sunt doar niste cifre de echivalente aproximative utile doar pentru un punct de plecare in practica observationala. "Lucrurile sunt mult mai complicate de atat" pentru ca, în spatele perceptiei vizuale a fiecăruia dintre noi, sunt multe fenomene ce se intampla la nivelul cortexului, ce NU se pot quantifica atat de simplist, iar pe unele nici nu le cunoa&#537;tem sau în&#539;elegem 
... 
Acestea sunt niste cifre aproximative de plecare, dar lucrurile sunt mult mai complicate de atat. Aceste echivalente nu sunt batute in cuie si fructueaza din doua motive (pe cel al diferentei in calitatea optica il exclud aici ca este foarte evident pt toti):
1 Datorita perceptiei vizuale diferite de la o persoane la alta, intrand in ecuatie si ochiul dominant al fiecarei persoane in parte. Ochiul dominant poate sa traga in jos sau in sus coeficientul de insumare binoculara. Daca ochiul dominant este mai slab decat celalalt atunci beneficiem mai putin de avantajele vederii binoculare, dar beneficiem in continuare de aceste avantaje. Acest aspect ridica un truc pe care putini il baga in seama, de fapt nimeni din cunoscutii mei ce folosesc intensiv binoviewer nu s-au gandit la acest aspect.  Se stie ca un binoviewer clasic are unul dintre canale un pic mai intunecat cu transmisia luminii un pic mai scazuta. Deci trebuie sa avem grija ca acest canal mai intunecat sa NU fie in dreptul ochiului dominant, ca sa putem beneficia la maxim de vederea binoculara. Acest lucru se poate face prin simpla invartire a intregului binoviewer in prisma sau oglinda diagonala. Multi nici nu stiam ca avem un ochi dominant!
2 Al doilea motiv tine de tipologia obiectului astronomic observat. Din experienta am observat ca cu cat obiectul observat este mai extins si cu contrast mai slab, cu atat avantajul vederii binoculare este mai mare si mai evident fata de vederea ciclopica. In caz contrar diferentele nu vor fi atat de mari si evidente pe cat ar sugera cifrele, chiar daca diferentele vor ramane si in acest caz prezente. De exemplu in cazul Lunii unde avem contrast din belsug, diferenta dintre  vederea binoculara si cea ciclopica nu va fi atat de evidenta ca in cazul observarii unei nebuloase extinse vazuta prin aceleasi instrumente