-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Mar 2024 01:13


-----------------------------------
Aseara, Marti 12 Martie, in jurul orei 20, am fost alertat telefonic de catre prietenul meu Armand care mi-a relatat unde si cum reusise sa observe cu binoclul cometa 12P/ Pons-Brooks, in timpul crepusculului.
Am procedat imediat la observarea cometei cu binoclul Aculon 10x50mm, tinut in mana.
Cometa avea coama intre 3' si 4' diametru, la 70' distanta de la * Delta And spre * Pi And.
Coama avea marginile neclare, topite in fondul stelar si de luminozitate crescatoare spre centrul mai luminos. Cu binoclul nu am vazut nucleu cu aspect stelar iar culoarea coamei a fost gri, cu usoara nuanta de albastru.
Am comparat luminozitatea coamei cometei cu cea a galaxiei M31, asa cum se vedeau in binoclu. A rezultat doar o opinie, cometa cred ca este cu cel putin o clasa sau doua de magnitudine mai slab luminoasa ca M31. Vad acum ca in Stellarium avem pentru M31 o magnitudine de 3,5. Deci cometa 12P/Pons Brooks (cred eu) ca avea o luminozitate intre 4,5mv si 5,5mv, mai probabil sub 5mv.
Spun aceasta, deoarece folosind tehnica de observarea a stelelor variabile, facand ''blinking'' intre cometa si M31, diferenta de luminozitate si dimensiune dintre cele doua era izbitoare. 

Partea nesigura a observatiei: uneori, cu vederea periferica, mi s-a parut ca zaresc o coada foarte, foarte slab luminoasa spre PA  ( aproximativ) = 30 grade si cu lungimea ''observabila'' de (1,5 - 2) x diametrul coamei, adica intre sase si opt minute  de arc.

Am facut schita.

Cer senin, Mircea