-----------------------------------
Erwin
18 Mar 2024 23:43


-----------------------------------
La primele mele încercări de a ob&#539;ine un instrument astronomic am construit o lunetă cu un menisc de ochelari de 0.75 dioptri, pe vremea aceea era un atelier de ochelari la mine în zonă, l-am rugat pe nenea să-i reducă diametrul la 60mm pentru a-l putea monta într-un tub de carton de la hârtie de calc. Pe post de focalizator am folosit 2 tuburi de aluminiu care culisau unul în altul iar ca ocular un ansamblu de 2 lentile convergente, grupul mobil dintr-un obiectiv foto cu zoom. Am făcut &#537;i ni&#537;te diafragme în interior ceea ce au redus destul de mult luminozitatea dar &#537;i abera&#539;iile cromatice. Imaginea Lunii era foarte faină, cu multe cratere vizibile. Însă observa&#539;ii prea multe nu am putut face în lipsa unei monturi &#537;i a unui trepied. Era dificil de &#539;intit ceva pe cer &#537;i de &#539;inut în mână. Pe timp de zi imaginea era clară dar întunecoasă. 

Abia după ce-am intrat aici pe forum &#537;i am citit mai multe despre optica telescoapelor &#537;i a lunetelor m-am dumirit că am nevoie de un obiectiv acromat, a&#537;a că am construit luneta Fraunhofer de 80x900 cu care am făcut multe observa&#539;ii de toate felurile.