-----------------------------------
valy
25 Mar 2008 18:21

Telescop de inceput
-----------------------------------
Salut,

Revin pe forum cu o rugaminte: doresc sa imi achizitionez un telescop. Teoretic as dori sa fie bun la toate, dar, ca in orice domeniu, stiu ca nu se poate. As dori un refractor/reflector cu posibilitatea de a anexa si un DSLR la el, deci si pentru astrofoto. Cerintele ar fi:
- destul de solid avand in vedere ca aparatul foto e greu
- o montura care sa permita atasarea unui motor pentru urmarirea automata desi poate la inceput, citind si opiniile diversilor colegi de pe aici si de pe aiurea, am constatat ca se poate si manual. De exemplu sa conectez camera la telescop si eu sa misc toata jucaria urmarind prin luneta aditionala, manual, din rotite.
- o calitate suficiend de buna si pentru foto
- o dimensiune a oglinzii/lentilei in care sa pot distinge destul de clar planetele. Acum ce inseamna clar....nu prea stiu. Avand in vedere ca nu am avut/vazut un astfel de telescop nu prea am notiunea de marire/zoom si nici cam la ce dimensiune se vad planetele in functie de dimensiunea oglinzii. Singurele obiecte optice cu care m-am jucat fiind obiectivul 18-55mm al camerei + un binoclu 7x50: luna se vede mica prin obiectiv, iar prin binoclu se disting marile cratere dar nu suficient.

In principiu sunt dispus sa platesc pentru o calitate/constructie a telescopului si a imaginii oferite mai bune, dar totusi pastrand limitele. Prefer o oglinda mai mica dar de calitate decat una de 200mm dar care tremura imaginea datorita trepiedului sau care da aberatii cromatice/de focus daca fac o poza cu aparatul.

Suma ar fi ceva intre 700 - 1000 - 1200 - 1500 roni.

Ce imi recomandati? Ce dimensiune sa aiba, ce focala, ce marca?

Multumesc.