-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Mar 2024 00:44


-----------------------------------
Catalin

Nu numai ca nu te impiedica nimeni ci dimpotriva, esti invitat cu drag.

Ca sa nu se creada ca numai Ovidiu construieste lunete simplet, iata in atasament luneta mea simplet, construita prin 1990.
Obiectivul era o lentila de ochelari IOR de +1D, deci un metru focala. I-am confectionat mai multe diafragme, de 32mm, de 25mm si de 15mm.
Imaginea aperturii de 32mm era inutilizabila, am efectuat cele mai multe observatii cu apertura de 25mm. La Soare insa trebuia sa utilizez diafragma de 15mm.
Deci luneta a avut, sa zicem, parametrii D=25mm F = 1000mm , F/ 40.
Pentru confortul observatiei ( si pentru ca pe atunci aveam unde sa fac prelucrari mecanice) am construit luneta cu o prisma de microscop inglobata permanent, deci a fost o luneta cotita.
Marirea utilizata frecvent a fost 40x obtinuta cu un ocular Huygens de microscop IOR 10x adica f = 25mm. 
Aberatia cromatica si cea sferica a lunetei erau tolerabile.
Atasez si un mic extras din jurnalul meu de observatii din care se vede ca am observat ( cu aceasta luneta), la una dintre sesiuni, planeta Jupiter cu trei sateliti galileeni, roiul M44 in care am numarat 19 stele , Alcor si Mizar dar am dat chix si nu am gasit Delta Cep si Mu Cep.
Benzile lui Jupiter nu le-am vazut niciodata cu luneta simplet.
Dupa cum se vede din extrasul din jurnal, deja efectuam observatii tip ''Sidewalk Astronomy'' chiar daca instrumentul era doar acea luneta simplet. La pomenita observatie au participat si zece trecatori. Digul Muresului este loc de promenada, acolo publicul nu lipseste niciodata.

Poza lunetei este facuta cel mai devreme in 1995 deoarece reflectorul din imagine este prima incarnare a ceea ce acum se numeste ''Ratusca cea urata'' D= 125mm F/6.9. Primele observatii din jurnal cu acel reflector dateaza din 1995 si de acolo stiu sa datez cumva poza.
In stanga de ''Ratusca'', aflata in stadiul de boboc, se vede rockerul dobsonianului meu D= 160mm F/9.

Mircea