-----------------------------------
Armand Popa
20 Mar 2024 13:15


-----------------------------------
Mi-am mărit colec&#539;ia de metoeri&#539;i cu trei meteori&#539;i.  Canyon Diablo, Aletai si Sikhote Alin (mostrele au între 1 &#8211; 2 cm)

Meteoritul Canyon Diablo este un meteorit compus în principal din fier &#537;i nichel, descoperit în 1891 în statul Arizona, lângă râul Colorado, în apropierea locului unde a apărut Craterul Meteoritic. Masa ini&#539;ială a meteoritului este estimată la aproximativ 30 de tone, însă la momentul descoperirii sale, acesta se fragmentase deja în mai multe bucă&#539;i mai mici.

Meteoritul Aletai este un meteorit căzut in China, gasit in anul 1898, cu o greutate estimată la aproape 100 de tone, care s-a fragmentat si imprastiat pe suprafa&#539;a de aproximativ 500 de kilometri. Ploaia de fragmente de meteorit a fost răspândită pe o suprafa&#539;ă atât de mare încât specimenele au primit o varietate de nume diferite (Armanty, Xinjiang), în principal nume ale ora&#537;elor în apropierea cărora au fost găsite. Abia după ce studiile au stabilit că toate proveneau de la acela&#537;i eveniment, acestea au fost redenumite in Aletai.
Îmi place mult la acest meteorit, buna vizibilitate a structurii Widmanstätten (Structura Thomson sau Thomson-Widmanstätte)

Meteoritul &#8220;SIKHOTE ALIN&#8221; 
Pe 12 februarie 1947, la orele 10.30, în Munții Sikhote &#8211; Alin, Rusia, a fost observat unul din cel mai mare impact de meteorit din istoria recentă. În timpul deplasării meteorului prin atmosfera terestră au avut loc mai multe explozii iar fragmentele meteoritului au generat 106 cratere de impact. La nivelul solului, impactul a fost sub forma unei ploi de meteoriti. Craterele de impact s-au format într-o zonă nelocuită, de taiga, aflată la 25 mile de localitatea Novopoltavka. Cel mai mare crater a avut un diametru de 26,5 m și o adâncime de 6 m. Exploziile din atmosferă au putut fi văzute &#537;i auzite de la o distanță de peste 300 km, fiind un impact cu un număr considerabil de observatori. Compozitia meteoritului: 93% Fe, 5.9% Ni, 0.42% Co, 0.46% P, 0.28% S


Armand