-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Mar 2024 01:35


-----------------------------------
Erwin

Da, ai dreptate, pentru focala de 400mm, apertura de 60mm este enorma. Inca de la Huygens avem un tabel cu aperturi si focale recomandate pentru lunetele simplet. Luneta mea Kepler, amintita de tine, are apertura conforma tabelului lui Huygens, usor rotunjita la 15mm.
De fapt Huygens a recomandat 14mm sau, mai exact, jumatate de tol/ inch francez pentru focala de un picior, deci vreo 300mm.
La 400mm focala presupun ca apertura acceptabila ar fi de 15mm, cel mult 16mm.
De aceea micile lunete simplet pe care le-am confectionat au imagine buna deoarece au aceasta diafragmare foarte brutala.

Dar sa luam nota de o mica luneta simplet cu apertura de 14mm si focala de un picior care a contribuit enorm la progresul stiintei astronomice. Cu o asemenea luneta a intocmit astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille catalogul sau de stele al emisferei sudice, intitulat ''Coelum Australe Stelliferum''.
Cu mica luneta de 14mm au fost masurate 10.305 stele sudice. Lacaille a publicat si o lista de 42  obiecte nebuloase ale cerului austral. 
Multe dintre stelele masurate au fost incluse de Lacaille in cele 14 noi constelatii create de el. 
Dar lista de obiecte nebuloase contine obiecte inaccesibile lunetei de 14mm deci este foarte probabil ca Lacaille a folosit si lunete mai mari. Dar si acelea au fost tot lunete simplet, acromatele apartineau inca viitorului cand se intamplau toate acestea.

Oare cate dintre telescoapele incomparabil mai mari de mai tarziu se pot lua la intrecere in realizari cu mica luneta simplet a lui Lacaille ?

Am pe undeva o nota despre Camille Flammarion confirmand apertura de 14mm a lunetei folosite de catre Lacaille. Flammarion a fost intotdeauna foarte bine documentat, de cele mai multe ori din surse primare.

Mircea